Doodzieke havenarbeider neemt afscheid van 'zijn' weeskinderen

Print
Arendonk - De grote hartenwens van havenarbeider Ben De Verney uit Brecht, die donderdag 42 wordt, is vervuld. Als ongeneeslijk zieke kankerpatiënt bezocht hij samen met zijn gezin voor de laatste keer Botswana. Hij nam er in het dorp Otse afscheid van de weeskinderen voor wie hij zich als Totto Ben (Oom Ben) al vele jaren inzet. "Het waren emotionele momenten", zegt zijn vrouw Ilse.
BR>
Dankzij een benefiet, op touw gezet door zijn 'beste maat' Robby Van Der Jonckheyd en andere havenarbeiders, beschikte Ben over het nodige geld om de dure reis naar Botswana te betalen. "De vrienden en sympathisanten hebben ervoor gezorgd dat ik met mijn vrouw en mijn kinderen nog eens bij 'mijn' weeskinderen op bezoek kon gaan. Ik ben ontzettend dankbaar dat mijn laatste wens in vervulling is gegaan, want ik zal spoedig sterven", legt Ben uit.

Het gezin De Verney verbleef twee weken in Botswana, waarvan drie dagen in Otse. "Het was al van 2003 geleden dat mijn vrouw en mijn kinderen daar nog waren. Ze zagen dat er intussen een ziekenhuis en andere gebouwen werden opgericht en dat de weeskinderen er nu toch genieten van een zekere vorm van onderwijs. Ik ben blij daartoe mijn steentje te hebben bijgedragen. We werden er onthaald als Sinterklaas en ik beleefde alles alsof ik het groot lot had gewonnen. Zo euforisch voelde ik me."

"Ik hoop dat dit werk na mijn dood wordt voortgezet"

Totto Ben blijft ambitieus. "Ik wil dat jongeren een cursus kunnen volgen om later in een hotel of als tuinman te kunnen werken. Ik hoop dat het werk na mijn dood wordt voortgezet. De plaatselijke bevolking is bereid er zelf wat aan te doen. Eén ding is zeker: het werk daar is nooit af."

De andere dagen reisden Ben en zijn gevolg rond in Botswana. Zo ontmoetten er bosjesmannen. "Hun medicijnmensen konden direct mijn ziekte lokaliseren. Hoewel ze niet bij machte waren om mij te genezen, bundelden ze hun krachten om mij zo lang mogelijk op de wereld te houden. Kijk, ik ben niet gelovig, maar nu hoop ik wel dat er leven na de dood is. Al was het maar om vanuit de andere kant de acties rond het verbeteren van het lot van de weeskinderen mee in goede banen te leiden."

Tijdens zijn reis maakte Ben een pak foto's. "Ik wens nog een allerlaatste project te verwezenlijken: een boek samenstellen met die kiekjes, vergezeld van onderschriften. Dat wordt dan mijn artistiek testament", besluit Ben.

Jan VORSSELMANS
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio