Sneeuwkat helpt Natuurpunt

Print
Meerhout - Natuurpunt gebruikt als eerste vereniging in Vlaanderen een omgebouwde sneeuwkat om drassige natuurgebieden te beheren. Het voertuig met brede rupsbanden demonstreerde dinsdag zijn kunnen als grasmaaier van natte weilanden op het grensgebied tussen Meerhout en Geel.
BR>
Een speciale Pistenbully paradeerde dinsdag over de natte weilanden van natuurgebied Hezemeer. Skiërs kennen de Pistenbully beter als een sneeuwkat, een voertuig dat met brede rupsbanden de skipistes onderhoudt.

De sneeuwkat toonde in Meerhout met enkele aanpassingen een verrassende veelzijdigheid. De medewerkers van Natuurpunt Geel-Meerhout zagen de Pistenbully graag aan het werk.

"Natuurpunt zet de omgevormde sneeuwkat in om drassige natuurgebieden te onderhouden. Tractoren zakken in de grond met nefaste gevolgen voor de soms unieke gebieden. Daarom moeten verschillende medewerkers meerdere dagen met de hand maaien. De Pistenbully maait een gebied op enkele uren tijd, zonder de weide om te woelen", vertelt Raf Gevers, regiobeheerder bij Natuurpunt.

Plaggen

De nv Rajo uit Zwijnaarde verdeelde de eerste Vlaamse Pistenbully. Rajo levert specifieke machines voor natuurbeheer. "Een Duitse firma bouwt de sneeuwkatten om. Een maaibalk vervangt de sneeuwschuiver. Een speciale bak vangt het maaigras op", vertelt Erwin Vander Putten van Rajo.

"België telt tot nog toe twee omgebouwde sneeuwkatten. De brandweer van Eupen gebruikt Pistenbully's om brandwegen te onderhouden op de Hoge Venen. Natuurpunt gebruikt dit toestel als eerste in Vlaanderen. Het voertuig is door de brede rupsen en lage druk uiterst geschikt voor dit soort werk."

Willy VAN DEN BERGH
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio