Bedrijvenzone verjaagt landbouwers

Print
Merksplas - Met een nieuwe bedrijvenzone in de Moerstraat, ziet landbouwersfamilie Verheyen de toekomst somber in. "Waar we met onze koeien naartoe moeten, weten we niet. De gemeente houdt ons er gewoon buiten."
BR>
Het ruimtelijk structuurplan voorziet een nieuwe bedrijvenzone van vijf hectare naast het I.O.K-containerpark in de Moerstraat. Voor de familie Verheyen betekent dat meteen het einde van vele landbouwgeneraties, want er is geen plaats meer voor de 120 melkkoeien.

"Nu worden we langs alle kanten belaagd", zegt vader Gust. "Links zijn er de kleiontginningen die tot vlak bij de boerderij komen en rechts wordt er nu vijf hectare weiland afgepakt." De twee broers, die de boerderij runnen, vinden het vooral erg dat het op zo'n manier moet eindigen. "Onze Jan wilde de boerderij overnemen, maar hij ziet daarvan af omdat er geen toekomst meer is", zucht Gust. "Waar moeten de koeien naartoe? Waar is er nieuwe voederwinning? Waar moet de mest naartoe? Met deze vragen kunnen we nergens terecht."

Paardenpension

Maar het is vooral de manier waarop de bedrijvenzone er komt die de familie dwarszit. "Twee jaar geleden vroeg schepen Karel Lenaerts ons wat we er van zouden vinden als er hier bedrijven zouden komen. Sindsdien hebben we niets meer van hem gehoord. Op de voorstelling van het ruimtelijk structuurplan wordt dan plots gezegd dat alles in overleg gebeurd is met de betrokken landbouwers. Dat is straf, want wij weten van niets. We werden nooit gecontacteerd, laat staan op de hoogte gesteld."

Ook voor het tweede bedrijf, een paardenpension van dochter Annelies, ziet de toekomst er allesbehalve rooskleurig uit. "Gaan de mensen hun paarden hier nog willen stallen als ze weten dat ze vlak naast een industriezone liggen? Het pension is nog maar pas open. Ook daar deed de gemeente moeilijk over, maar gelukkig heeft de provincie het project goedgekeurd. Wij passen blijkbaar niet in hun visie."

Steven Van Tricht

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio