Nieuwe Jeugdhaard is klaar

Print
Lille - De verenigingen Landelijke Gilde en KVLV van Lille nemen de nieuwe Jeugdhaard aan het sportcentrum Balsakker in Lille in gebruik. De voorbije twee jaar hebben de leden de handen zelf uit de mouwen gestoken om het lokaal op te bouwen.
BR>
De nieuwe Jeugdhaard in de buurt van de voetbalterreinen van Lille is klaar voor gebruik. De oude Jeugdhaard brandde eind 2004 gedeeltelijk uit. De Landelijke Gilde en KVLV bouwden vanaf april 2005 grotendeels zelf een nieuw lokaal op een perceel grond van de Kerkfabriek.

De nieuwe Jeugdhaard is 484 vierkante meter groot en bestaat uit een centrale zaal met een podium, een keuken, een bergruimte en een sanitaire ruimte.

"De grote zaal is vooral bedoeld voor vergaderingen voor de leden van de twee verenigingen", legt Hugo De Backer van de Landelijke Gilde uit. "In de zaal willen we ook de toneelopvoeringen laten plaatsvinden. Daarom hebben we ook een podium geïnstalleerd."

Praatcafé
De voorbije jaren hebben de landelijke verenigingen zelf zo veel mogelijk geld gespaard voor de nieuwbouw. Ze organiseerden een praatcafé tijdens de kermis van Lille en tijdens de kerstdagen. Een deel van de opbrengst van de tentfuif Hommelkermis is ook bestemd voor de twee verenigingen.

De Jeugdhaard heeft intussen al 150.000 euro gekost. "De stoelen hebben we tweedehands kunnen aankopen. Een deel ervan is zelfs afkomstig uit Ieper. Ook de keuken is tweedehands", vertelt Hugo De Backer.

"Aanvankelijk hadden we ook een ruimte voorzien voor de KLJ. Maar omdat de afdeling in Lille is opgedoekt, is het lokaal weggevallen. We willen ook benadrukken dat de Jeugdhaard geen concurrentie mag zijn voor het parochiecentrum van Lille. De activiteiten in de parochiezaal mogen zeker niet naar hier verhuizen."

Omdat de Jeugdhaard al jaren een begrip is in Lille, hebben de verenigingen met in totaal 450 leden die naam ook behouden.

Het lokaal is op zondag 15 april tussen 10u en 17u te bewonderen tijdens een opendeurdag.

Bart VAN DEN LANGENBERGH
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio