Atlantis leidt wrakduikers op

Print
Mol - Duikclub Atlantis start met een cursus wrakduiken. Omdat wrakduiken in open zee niet zonder risico is, kunnen duikers in alle veiligheid trainen in het provinciaal domein Zilvermeer. Vrijwilligers van duikclub Atlantis zijn weken bezig geweest om het oefenwrak Yorin zinkklaar te maken.
BR>
Wrakduiken in de Noordzee is voor veel duikfanaten de ultieme uitdaging. "Het is een adembenemende en tegelijkertijd sprookjesachtige onderneming", getuigt clubvoorzitter Mark Van Baelen. "Wrakken zijn een paradijs voor vissen en wieren. Een duiker moet echter goed beseffen dat buiten het wrak de zeestromingen baas zijn. Hij kan dus maar best voorbereid zijn eer hij aan het avontuur begint."

Volgens Van Baelen zijn er weinig of geen specifieke trainingsmogelijkheden voor wrakduikers. "Daar komt nu verandering in. Wanneer de Yorin op tien meter diepte ligt in de duikvijver van het provinciaal domein Zilvermeer kunnen we met de cursussen en trainingen beginnen."

De Yorin zonk enkele maanden geleden in de toervaarthaven van Emblem. "De boot had een gat in de boeg. Omdat de eigenares niet de middelen had om de boot te laten bergen, heeft Atlantis de kosten op zich genomen. We konden het wrak ontmantelen en oppoetsen op de werf van Baeck-Janssens. Zonder de medewerking van dit bedrijf hadden we het niet gehaald", klinkt de voorzitter tevreden.

Militairen

De Yorin krijgt nu de laatste roestwerende coating. Dan brengen militaire duikers en deskundigen van de elfde Genie de boot naar zijn laatste rustplaats.

Volgens Marc Van Baelen is de Yorin een echte aanwinst voor de club. "Ons onderwaterpark met tientallen kunstwerken is internationaal bekend. Ondertussen werken vrijwilligers constant aan de verdronken stad Atlantis. De Yorin is een leuke toemaat."

Ondertussen heeft de club ook de concessie van de rondvaartboot De Zander op zich genomen. "We hopen hiermee een deel van de kosten van de duikclub te kunnen dragen."

Mil KINNAER
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio