Superboete ramp voor gemeente

Print
Olen - Sint-Katelijne-Waver werd onlangs veroordeeld tot een superboete van 7,5 miljoen euro. De gemeente Olen kreeg enkele jaren geleden ook een superclaim. Een lastige periode voor de pottengemeente.
BR>
"Het wordt geen gemakkelijke karwei voor Sint-Katelijne-Waver", zegt de Olense burgemeester Marcel Bellens (CD&V). "Met zo'n boete kan je de boeken wel dichtdoen."

Zelf kreeg Bellens enkele jaren geleden als schepen van Financiën de taak om 1,6 miljoen euro bijeen te harken na een veroordeling van Olen door de Raad van State. In 1976 stortte het dak van de nieuwe gemeentelijke sporthal in. Alle mogelijke schuldigen gingen failliet of werden onvermogend verklaard. Na bijna dertig jaar procederen bleef de gemeente Olen als enige schuldige over. Als bouwheer kreeg het gemeentebestuur de volle rekening aangeboden.

"Oorspronkelijk ging de claim om 2,25 miljoen, maar onze advocaat is erin geslaagd om toch nog wat af te pingelen", vervolgt Bellens. "We wisten dat de boete boven ons hoofd hing en dat we zouden moeten betalen. Daarom legden we vijf jaar lang 250.000 euro per jaar opzij in een reservefonds. De laatste 375.000 euro konden we zo ophoesten. We hebben geen lening afgesloten voor de betaling van deze boete. Ik vermoed ook niet dat de bank met zo'n reden ons een lening zou geven. Er stond immers geen gebouw of stuk grond tegenover."

De boete is al enkele jaren betaald en Olen is er tot heden in geslaagd om de belastingen ongewijzigd te laten. "Nu zo'n boete krijgen zou een onmiddellijke belastingverhoging betekenen en andere inkomsten zoeken", besluit Bellens.

RuVH
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio