Karen Moortgat ontstemd over weigering om met bus mee te rijden

Print
Mechelen - Na een avondje uit in Mechelen wilde Karen Moortgat uit Schriek (Heist-op-den-Berg) op paaszondag met haar ineengeklapte vouwfiets op de laatste bus naar Tremelo stappen. Maar dit werd haar door de chauffeur geweigerd. Er ontspon zich een discussie waarbij ook de politie ter plaatse kwam.
BR>
"Ik stond ruimschoots op tijd aan de halte van de Zandpoortvest om de laatste bus Mechelen-Tremelo te nemen. Ik had mijn vouwfiets meegenomen omdat de bushalte in Keerbergen op een drietal kilometer van bij mij thuis ligt. Ineengevouwen is die fiets iets groter dan een boekentas en behoorlijk kleiner dan een reiskoffer", zegt Karen Moortgat.

Om 23.09u stopt de bus aan de Zandpoortvest. "Een medereiziger stapt op, maar voor ik aan de voordeur ben, klappen de deuren alweer dicht. De bus rijdt door. Ik hol haar achterna, want misschien heeft de chauffeur mij niet gezien. Wanneer ik met mijn handen op de deur bonk, doet de vrouwelijk chauffeur de deur weer open en roept ze mij toe: Niet met fietsen op de bus", zegt de dame. "Vreemd, want ik doe dit al jaar en dag en dat is mij nog nooit eerder overkomen. Alleen heb ik eens een keer 2 euro voor de fiets moeten betalen."

Karen Moortgat geeft daarom niet af. Als de bus voor het rode licht moet stoppen, gaat ze voor de bus staan. "De vrouw doet teken dat ik gek ben en gebaart dat ik maar met mijn fietsje naar huis moet. Ben je gek, 20 kilometer in het donker op zo'n fietsje? Ze roept ook nog eens uit haar raampje: Geen fietsen op de bus", aldus Karen Moortgat.

Een andere buschauffeur stopt en ook de politie komt erbij. "Uiteindelijk ben ik met een taxi thuisgeraakt, wat me 42 euro heeft gekost. Ik heb dan onmiddellijk de reisvoorwaarden op de website van De Lijn nagekeken en daaruit blijkt dat een ineengeklapte vouwfiets op alle diensten gratis mee mag."

Volgens Griet Somers, woordvoerster van De Lijn, ging de discussie niet over de vouwfiets. "De dame stond bij aankomst van de bus niet aan de halte. De chauffeurs mogen onder geen enkel beding reizigers oppikken op andere plaatsen dan de regelementaire haltes", zegt ze.

Bart ROGGEMAN

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio