Nieuwbouw Profruco bespaart op kilometers

Print
Sint-Niklaas - Met een kraan van het grondaannemingsbedrijf gaf Vlaams minister-president en minister van Landbouw Yves Leterme (CD&V) dinsdag de eerste symbolische spadesteek voor de nieuwbouw van fruitveiling Profruco in Vrasene. De officiële opening is over iets minder dan een jaar gepland.
BR>
Profruco werd in 1944 in Sint-Niklaas opgericht als Veiling ’t Waasland. Plaatstekort en het gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden spoorden de veiling aan om na meer dan zes decennia de Wase hoofdstad te verlaten. Aan de Provinciale Baan in Vrasene beschikt Profruco over bijna tien hectare. Met een bestaand gebouw van 2.300 m² en een nieuwe loods van bijna 11.000 m² verviervoudigt de veiling haar bedrijfsoppervlakte in vergelijking met de locatie in Sint-Niklaas.

Voorzitter Patrick Thoen van Profruco maakte van de aanwezigheid van Leterme gebruik om de Vlaamse regering op te roepen tot stopzetting van de inname van poldergronden voor de havenuitbreiding. "Om de expansie van de fruitveiling niet in het gedrang te brengen", motiveerde hij vooruitblikkend.

In Vrasene en buurgemeenten telt Profruco immers bijna de helft van zijn 170 leden. Door zich in het hart van zijn werkterrein in te planten, werkt de veiling mee aan de inperking van het mobiliteitsprobleem. "We rekenden uit dat er 10.036 km wordt afgelegd wanneer elke teler één keer naar de veiling in Sint-Niklaas komt", aldus directeur Filiep Calewaert van Profruco. "In Vrasene zal dat nog 8.788 km zijn. Dat betekent 1.248 km minder als alle telers één rit naar de veiling in Vrasene zullen rijden of een totale afstandsvermindering van 12,5 procent."

Yves VREBOS
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio