Cafébazen vieren jubileum

Print
Hamme - Benny Maes en Guy De Roo staan twintig jaar achter de toog van taverne De Stijve Laars in de Broekstraat in Hamme. Dat viert het onafscheidelijk duo met een feestweekend, gratis aangeboden aan de honderden trouwe klanten die deze populaire herbergiersfamilie de voorbije 85 jaar opbouwde.
BR>
"In 1987 dreigde de teloorgang van een familietraditie", vertelt Benny Maes. "Mijn broer Eddy hield toen de uitbating van De Stijve Laars voor bekeken. Dat zou het einde betekenen van een intens familiaal herbergleven. Mijn grootouders stonden 38 jaar achter de toog, zij werden eerst opgevolgd door mijn ouders, die het café achttien jaar openhielden, en dan door mijn broer, die hier acht jaar stond. Al lachend verklaarde ik meermaals het familiecafé te zullen redden. Eddy herinnerde mij daaraan toen hij zijn laatste pinten tapte."

Benny Maes bouwde het bruine café van zijn grootouders om tot een gezellige taverne waar altijd wat te beleven valt. "Mijn doel is de klanten via allerlei activiteiten en evenementen tevreden te stellen", verklaart hij die aanpak.

Carnaval

Een van de hoogtepunten beleefde De Stijve Laars in 2000 toen Benny Maes tot millenniumprins der Wuitens werd verkozen. Dat betekende meteen ook het einde van een der beste carnavalsgroepen. "De leden van onze groep werden te oud om de hoge kwaliteit te kunnen handhaven. Wij oordeelden dat het het beste was in schoonheid te eindigen."

Benny Maes leidde als prins de Wuitensstoet 2000 op 2 april. De dag nadien kondigde de groep met een ludiek doodsprentje aan dat "K.V. De Stijve Laars na veertien jaar uit het carnavalsleven was gestapt."

De Stijve Laars speelde een belangrijke rol in de carnavalsgeschiedenis. "Wij brachten het showelement in de stoet", zegt Benny Maes. "Wij lagen aan de basis van het prijzengeldsysteem en haalden vele eerste prijzen, zoals in 1991, 1992, 1993 en 1994 en 1997."

Het verdwijnen van een der meest succesvolle groepen uit het Hamse carnaval betekende niet het einde voor de gelijknamige taverne. Benny Maes en zijn kompaan Guy De Roo blijven tot vandaag zorgen voor volks amusement. "Dat zijn fuiven, loopkoersen, travestieshows, barbecues, tombola's, de jaarlijkse kroegentocht en de Broekstraatkermis eind augustus. Wij zijn een van de weinige wijkkermissen die overblijven. Onze jaarmarkt is groter dan die in het centrum. Daar moeten ze zich tevreden stellen met een zestigtal paarden. In de Broekstraat tellen wij tot 160 paarden."

Wim ONSELAERE
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio