Niet langer onder mes voor knobbelvoeten en hamertenen

Print
Antwerpen - Voor zijn aanpak van voetproblemen heeft Michel Mariën al langer wereldfaam verworven. Binnenkort verschijnt van zijn hand een artikel in het befaamde wetenschappelijke blad The Lancet. Daarin doet de Antwerpse orthopedist het door hem ontdekte ziektebeeld 'syndroom van Mariën' uit de doeken.
BR>
Wat houdt het syndroom van Mariën precies in? "Wel, het gaat om genetisch doorgegeven afwijkingen", vertelt Mariën, die zich al decennia op voeten concentreert. "Die leiden tot problemen met de voorvoeten. Mensen worden onder meer opgezadeld met hamertenen en knobbels op de voeten. Die afwijkingen leiden vaak tot ernstige pijnen waardoor mensen zich laten opereren. Maar zulke ingrepen nemen vaak wel de symptomen weg maar niét de oorzaak. Die oorzaak zit immers niet in de voeten, maar wijst in 78 procent van de gevallen in een afwijking van de heupspieren. Operaties beperken zich tot het bewerken van het bot en het gewricht. Maar de oorzaak, de spieren die de afwijkingen uitlokken, blijven onbereikbaar."

Bril

En dus ging Mariën op zoek naar een remedie. "Ik heb een biodynamische remedie ontwikkeld. Daarmee kan je de afwijkingen behandelen zonder te opereren." Hij laat zijn patiënten zogeheten functionele zolen dragen. "Die zolen zijn volledig ambachtelijk, op maat van de patiënt, gemaakt. Dankzij die zolen worden spieren die te hard werken afgeremd of vertraagd. Spieren die te traag of te zwak werken, worden verplicht te participeren, zodat de spierbalans weer in evenwicht functioneert en herstelt. Zo kan men de spieren interactief onder controle laten bewegen en revalideren. Net zoals een kinesist met zijn technieken de spieren en motoriek revalideert."

Een functionele zool is géén steunzool, benadrukt Mariën. "De naam zegt het: die 'steunt' enkel. Eigenlijk is het zoals een bril. Je ziet wel beter maar je ogen worden er meestal niet beter van. Zo'n steunzool verhelpt de symptomen wel, maar hij lost het probleem niet op. Mijn zolen werken ook aan het probleem."

Of zijn biodynamische zolen binnenkort gecommercialiseerd worden? "Dat is moeilijk, omdat iedere patiënt anders is. En met zogeheten 'prefab' werk ik niet." Intussen is Mariën ook bezig met een project rond sportschoenen. "Laatst was ik nog in Maasmechelen Village. Terwijl mijn vrouw aan het shoppen was, heb ik er urenlang de sportschoenen bestudeerd. Ik heb niet anders dan kunnen vaststellen dat er in die schoenen heel wat fouten zitten die later problemen aan de voeten opleveren. Bedoeling is nu om de constructie van Amerikaans sportschoeisel aan te passen met concepten van de biodynamische technologie. Zo vindt de biodynamica ook haar toepassingen buiten het therapeutisch gebied."

Jan-Roel DRIESSEN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio