Te veel rood op Krijgsbaan

Print
Deurne - De verkeerslichten op de R11 ter hoogte van de luchthaven van Deurne worden niet gebruikt zoals het hoort. Althans, dat zeggen de Borsbeekse burgemeester Leo Vlaeymans (CD&V) en zijn collega van Mortsel, Ingrid Pira (Groen!).
BR>
Ze baseren zich op een recent onderzoek van de Minos-politie (Mortsel, Borsbeek, Wommelgem, Wijnegem en Boechout). Op 22 maart voerde die metingen uit aan de verkeerslichten op de Krijgsbaan. Dat gebeurde in opdracht van het politiecollege, omdat het de burgemeesters was opgevallen dat de lichten méér dan vroeger op rood staan. De lichten worden door de luchthaven bediend en moeten het veilig stijgen en landen van de vliegtuigen garanderen. De rood-fases zorgen voor lange files, met het nodige sluipverkeer in de nabije woonwijken tot gevolg.

Tussen 7 en 10u stond op 22ste maart het licht zestien minuten op rood. Van 14 tot 19u liep dat op tot anderhalf uur. Files stonden er vooral in de rijrichting van Mortsel naar Wijnegem, omdat het verkeer daar natuurlijk over één rijstrook moet. Nog stelde de politie vast dat het rode licht tot vijftien maal toe langer dan drie minuten brandde, met één uitschuiver van meer dan acht minuten.

Vier keer stonden de lichten op rood terwijl er geen enkel vliegtuig in de buurt was. Bij sommige vliegbewegingen werd dan weer géén gebruik gemaakt van de lichten. Tot slot stelde het onderzoek vast dat wagens meermaals moesten stoppen voor lesvliegtuigjes die enkel een touchdown maakten op de landingsbaan en nadien diezelfde beweging herhaalden. Goed voor 22 minuten rood licht op twaalf uur tijd.

"Het kan toch niet de bedoeling zijn dat hobbyvliegers die plezier hebben in het uitvoeren van maneuvers, de vlotte verkeersdoorstroming belemmeren", zegt het schriftelijk verslag bij het onderzoek. De burgemeesters stuurden de metingen vrijdag naar Vlaams minister van Openbare Werken en Leefmilieu, Kris Peeters, en hopen snel te vernemen wat de minister aan het vele rood denkt te doen.

Seppe SLAETS, Boris ROUSSEEUW

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio