Rechtbankvoorzitter roept op tot debat over hoofddeksels

Print
Antwerpen - Ivo Moyersoen, voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen, roept op tot een debat over het dragen van hoofddeksels tijdens rechtszaken. Aanleiding vormt de Antwerpse rechter die drie mensen weigerde in zijn zaal omdat zij uit geloofsovertuiging hun hoofddeksel niet wilden afnemen.
BR>
"Hoewel de wet zegt dat iedereen met 'ontbloot hoofd' voor de rechter moet verschijnen, hangt het nu af van rechter tot rechter of een hoofddeksel in de rechtszaal kan", zegt Ivo Moyersoen. "Hoewel er in Antwerpen tot nu nooit problemen waren, blijkt de nood aan een duidelijke richtlijn nu voor iedereen groot."

De voorzitter verwijst naar drie recente incidenten bij rechter Walter De Smedt. Tijdens zittingen waar spijbelende bijzitters zich moesten verantwoorden, moest een moslim zijn muts afnemen. De man weigerde en maakte zich zo schuldig aan smaad tegenover de rechtbank, wat als een apart dossier zal worden behandeld op het eind van deze maand. Dan komt ook een uitgestelde zaak opnieuw voor omdat een Turkse vrouw haar hoofddoek weigerde af te doen. Een jood die zijn keppeltje niet wou afzetten, dreef het incident niet op de spits, maar sprak een passerende advocate aan die uiteindelijk zijn vrijspraak bekwam.

SdK

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio