Harmonie begeleidt Jo Lemaire

Print
Dendermonde - De Koninklijke Katholieke Harmonie De Eendracht Baasrode viert dit jaar haar 135ste verjaardag. Om het feest extra kracht bij te zetten trekt de harmonie voor haar jaarconcert op zaterdag 14 april met Jo Lemaire naar CC Belgica in Dendermonde.
BR>
"Dirigent Rik Permentier en voorzitter Gustaaf Roggeman richtten De Eendracht op in januari 1872", vertelt huidig voorzitter Dirk De Decker (47). "De harmonie was vooral actief in de wijken Kruisstraat en Heirbaan, waardoor ze jarenlang al smalend het muzieksken van den buiten werd genoemd. Oorspronkelijk was er geen politieke inslag, maar al snel raakte de jonge harmonie verwikkeld in de dorpspolitiek en groeide ze uit tot het boegbeeld van de katholieke gemeenschap. In die tijd was er heel wat concurrentie, maar nu is ze de enige die nog overblijft."

Nu telt de fanfare veertig muzikanten van 12 tot 81 jaar en een twintigkoppige drumband. "Het is opvallend dat we heel veel jonge leden hebben", stelt de voorzitter vast. "Dat komt ook omdat we met ons repertoire inspelen op wat ze zelf graag horen en spelen. Vroeger trokken we van straat tot straat, van café tot café. Als je dat nu zou doen, haken de jongeren af. Zij spelen liever concerten."

Emozioni

De Eendracht repeteert elke vrijdagavond in centrum De Vliet in Baasrode. Meestal geeft ze ook daar haar concerten, maar voor het verjaardagsconcert mocht het eens iets extra zijn. "We trekken naar de mooie zaal van CC Belgica en we nodigden Jo Lemaire uit om te zingen op onze muziek", zegt Dirk De Decker. "In een eerste deel brengen we ons eigen repertoire. Dan speelt onze drumband een gedeelte. Na de pauze staat Jo Lemaire mee op de planken. Voor ons was het wel een aanpassing, want we moesten nu meer het bigbandgenre inoefenen. Tijdens de repetities verliep de samenwerking met Jo Lemaire al zeer vlot."

Voor de verjaardag van de harmonie componeerde Johan Nijs het stuk Emozioni voor De Eendracht. Ook dat stuk krijg je op zaterdag 14 april vanaf 19.30u te horen in CC Belgica.

Raf MOORTGAT

Info en kaarten: kkh@telenet.be of 052-20.33.91
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio