Sint-Gummaruskerk toont kopie lijkwade van Turijn

Print
Lier - In de Sint-Gummaruskerk van Lier is tot 22 april, Erfgoeddag, de Lierse kopie van de lijkwade van Turijn te zien. Het is van 1979 geleden dat ze in eigen stad nog te zien was. Van de 69 gekende kopieën is die van Lier de oudste.
BR>
Over de lijkwade die sinds 1578 in de kathedraal van de Noord-Italiaanse stad Turijn bewaard wordt, is al heel wat te doen geweest. Sommigen beweren dat dit eeuwenoude doek met daarop de afbeelding van een gekruisigde man de lijkwade is waarin Jezus Christus begraven werd. Anderen houden het op een vervalsing uit de late middeleeuwen.

De Sint-Gummaruskerk van Lier bezit een intrigerende kopie van deze lijkwade van Turijn. "Ze dateert van 1516 en is daardoor de oudste en de enige kopie van voor de brand in de kapel van Chambéry in 1532, waarbij de originele lijkwade ernstig werd beschadigd", vertelt Dirk de Pillecijn van het Toerismepastoraal Sint-Gummaruskerk.

"Deze kopie is in eigen stad nagenoeg onbekend, maar geniet zoveel temeer belangstelling in het buitenland, bij wetenschappers en historici. Maar ook over onze Lierse kopie hangt een sluier van mysterie", zegt pastoor Jan Verheyen. "Hoe ze in de Lierse Sint­Gummaruskerk terechtgekomen is, weten we bijna zeker. In de cisterciënzerinnenabdij van Nazareth, gelegen aan de rand van Lier, was een dergelijk doek bewaard. Bij de opheffing van die abdij in 1797 zou het doek, samen met andere liturgische voorwerpen, overgedragen zijn aan de Collegiale Kerk van Sint-Gummarus. Maar hoe dat doek in de abdij van Nazareth terechtgekomen was en wie het geschilderd heeft, blijven onbeantwoorde vragen."

Verschillende mogelijke antwoorden werden door Karel Geenen verzameld in de brochure die deze tentoonstelling begeleidt. Hierin krijgt u ook uitleg over de andere objecten uit de expositie, die als getuigen optreden bij het rijk en bewogen verleden van de lijkwade.

Chris VAN ROMPAEY

Sint-Gummaruskerk, Kardinaal Mercierplein Lier. Open tot 22 april van 10 tot 12u en van 14 tot 17u. Toegang: 1 en 1,25 euro. Gratis voor Lierenaars, kinderen en scholen. Brochure: 6 euro. Info: 03-480.32.19.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio