Abdij onder stoom

Print
Hemiksem - Een aannemer start in mei uiteindelijk met de restauratie van de daken van de Sint-Bernardusabdij. Tegen eind dit jaar moet er ook een totaalvisie zijn voor de herbestemming van de resterende delen van de abdij. Hemiksem wil graag ook de oude gemeentemagazijnen in het geheel betrekken.
BR>
Een werkbezoek van Vlaams minister Kris Peeters (CD&V) heeft een en ander in een stroomversnelling gebracht. Tijdens een tweede bezoek aan zijn kabinet heeft schepen van Abdij Frans Cauwenberghs (CD&V/N-VA) een verlanglijstje voorgelegd. Zo heeft Hemiksem ook zijn ook laten vallen op de oude gemeentemagazijnen in het domein. De gemeente ziet er onder meer ruimte voor de al langer en eerder aan de sporthal geplande feestzaal.

"Die oude loods biedt met een oppervlakte van liefst 4.500 vierkante meter enorm veel mogelijkheden. Tegelijk kunnen we er de feestzaal, een aparte fuifruimte voor jongeren, een kinderopvang, het dienstencentrum en ruimte voor een aantal verenigingen inplanten. En dat haast voor dezelfde prijs als ons nu alleen een nieuwe feestzaal zou kosten. Want buiten het dak is het gebouw nog in goede staat", heeft schepen Frans Cauwenberghs uitgedokterd.

Alleen is de loods nog eigendom van het Vlaams gewest. Tijdens het kabinetbezoek werd alleszins niet weigerachtig tegenover het idee gestaan. Het is nu een kwestie van overdracht en prijs. Daarna moet de gemeente ook een ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) voor de herbestemming opmaken.

Park(ing)

Uiteindelijk was het abdijpark de aanleiding voor het opstarten van deze gesprekken. In de jaren negentig legde het Vlaams gewest het park aan, maar sindsdien is er niets meer gebeurd. De hogere overheid erkent nu het bovengemeentelijk belang van het park en wil het geheel kaderen in een ruimere visie. "Ze hebben ons aangeraden af te stappen van een stapsgewijze invulling van de vleugels van de abdij. Tegen eind dit jaar willen we in een werkgroep komen tot een totaalvisie. Dat is ook belangrijk om rekening te houden met parkeerbehoeften", zegt schepen Cauwenberghs.

Bart ROGGEMAN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio