Autodieven zijn eigenlijk luie inbrekers

Print
Antwerpen - De recente stijging van het aantal autodiefstallen in de randgemeenten, is volgens het Antwerpse parket te wijten aan gewone inbrekers die hun kans grijpen en de auto gebruiken voor hun verplaatsing. "Tachtig procent van de auto's die op deze manier worden gestolen, zijn teruggevonden", stelt parketwoordvoerster Dominique Reyniers.
BR>
De voorbije week ging een indringer zondag aan de haal met een auto uit een huis in Vremde. Dinsdag werden auto's gestolen van opritten in Kapellen en op twee plaatsen in Kontich. Deze diefstallen, waarbij indringers in huis autosleutels pikken en daarna aan de haal gaan met de auto de oprit, krijgen van politie en parket het etiket dossier garage.

"We stellen inderdaad een stijgende trend vast in het aantal autodiefstallen", zegt Dominique Reyniers. "En dat in zowat heel het arrondissement Antwerpen. Maar het zijn volgens ons geen dossiers garage."

Volgens het parket gaat het hier niet zozeer om autodieven, die georganiseerd inbreken op zoek naar autosleutels. "Neen, volgens onze gegevens wordt de stijging voornamelijk veroorzaakt door daders die geen autodieven zijn maar ordinaire woninginbrekers, die de auto meenemen om zich te verplaatsen." Dat wordt trouwens bevestigd door het terugvinden van de meeste van de gestolen auto's. "Het komt erop neer dat dieven die de kans schoon zien, de auto meenemen, om zichzelf het nodige bedrijfscomfort te verschaffen", besluit Reyniers.

JVB, JpdL
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio