Zwijndrecht solidair met Koerden

Print
Zwijndrecht - Als een signaal van solidariteit met de Koerdische bevolking in Turkije ontving burgemeester Willy Minnebo (groen!) twee collega-burgemeesters uit het Koerdisch gebied in Turkije. Minnebo wil met het Turks-Koerdische Sûr een verzustering aangaan.
BR>
Abdullah Demirbas, burgemeester van het district Sûr (Diyarbakir), werd door het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken uit zijn functie ontheven omdat zijn gemeenteraad in 2006 een voorstel goedkeurde dat voorzag in meertalige gemeentelijke dienstverlening. Fayik Dursun is burgemeester van Beytussebap (Sirnak).

Door beide politici uit te nodigen willen de Partij voor een Democratische Samenleving (DTP) en het Koerdisch Instituut vzw het signaal geven dat de Eurpese Unie de twee democratisch verkozen mandatarissen als evenwaardige partners blijft beschouwen. Willy Minnebo verklaart zich solidair met de strijd voor de taalrechten en de culturele rechten van de Koerden.

Tijdens het onderhoud pleitte burgemeester Ablullah Demirbas voor een verzustering tussen Zwijndrecht en Sûr. Minnebo is niet afkerig. "Hoewel er natuurlijk maar weinig Koerden in Zwijndrecht wonen, is dit een goed voorstel. Maar ik moet het eerst aan de gemeenteraad en het college voorleggen. In onze administratie hebben we alvast een Koerdische man, waarmee we ontzettend goed samenwerken." Zwijndrecht is nu al verzusterd met het Nederlandse Zwijndrecht en met het Duitse Idstein.

MaAm
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio