Winkelstraatmanager slaat alarm over Turnhoutsebaan

Print
Borgerhout - Ontnuchterend en pijnlijk. Zo kan je de resultaten van de enquête onder de winkeliers van de Turnhoutsebaan noemen. "Vooral de onverschilligheid, het gebrek aan bereidheid mee te werken aan verbetering, en het overheersend negatieve gevoel, zijn een zware dobber", zegt winkelstraatmanager Koen Borms. Toch geeft hij zich niet gewonnen en dringt hij bij stad en district aan op intense samenwerking.
BR>
"Als de Turnhoutsebaan een bedrijf was, dan dreigen 1.000 mensen hun job te verliezen als er niet snel wordt ingegrepen", zegt Koen Borms, die 65% van de winkeliers bereid vond mee te werken aan de enquête. "Amper een kwart wil investeren in zijn zaak, hoewel de helft ervan overtuigd is dat ze het beter zouden kunnen doen. Zes 'Belgische' handelaars overwegen te stoppen of te verhuizen. Dit zou de winkelstraat opnieuw in een negatieve spiraal brengen."

"De onverschilligheid is groot", vervolgt hij. "Amper 15% wil lid worden van de winkeliersvereniging. Slechts elf (op 187) winkeliers willen meewerken aan evenementen. Nog niet de helft vindt BorgerRio, het grote evenement dat we einde juni plannen, een goed idee. Dat is bedroevend."

Autochtone handelaars hebben een zeer negatief beeld van hun allochtone collega's, zo blijkt verder. Vooral de vele telefoon- en nachtwinkels en kapperszaken zorgen voor wrevel.

Grote eensgezindheid wel over de verkeerssituatie: parkeerproblemen, problemen met lossen en laden. Redelijke tevredenheid verder over het openbaar vervoer, hoewel er klachten zijn over de snelheid van de trams en de bussen. De winkeliersvereniging pleit voor de invoering van een zone 30. Er heerst ook een groot onveiligheidsgevoel: sluikstort, zwerfvuil en vooral het rondhanggedrag van jongeren zijn een doorn in het oog van álle winkeliers.

Winkeliersverening Voorstad vraagt dringend financiële ondersteuning van stad en district. Bijvoorbeeld voor de winkelstraatmanager, die door hen is aangesteld, maar nog "onbezoldigd" werkt. "De winkelstraatmanager is bereid winkeliers de nodige begeleiding en vorming te geven. Maar pas wanneer handelaars, bewoners, eigenaars én het beleid aan een zeel trekken, kan de Turnhoutsebaan uit het slop geraken."

Karin VANHEUSDEN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio