Raad van State schorst bouwvergunning zendmast

Print
Brasschaat - De Raad van State heeft donderdag de stedenbouwkundige vergunning geschorst voor het bouwen van een telecommunicatiestation aan de Zwemdoklei, op het voetbalterrein van FC Mariaburg.
BR>
Tegen de bouw van de mast, die op 12 maart begon, groeide in de buurt heel wat protest, omdat de pyloon op amper 28 meter van de basisschool De Wingerd en 35 meter van de jeugdinstelling Mastenhof geplaatst zou worden. Bovendien wonen er heel wat mensen vlakbij, van wie er sommige op slechts acht meter van hun woning een 26 meter hoge mast zouden krijgen. Inmiddels heeft een petitie de kaap van de 1.000 handtekeningen overschreden.

"Het college bracht in 2005 positief advies uit bij Stedebouw en "vergat" hierbij de aanwezigheid van de school en jeugdinstelling te melden", zegt woordvoerder Jacques Lesire van de tegenstanders. "Ondertussen is de vergunning van een tweede mast op hetzelfde voetbalterreintje in onderzoek. We noemen onze buurt nu de "gsm-vallei": in een straal van 1.500 meter zijn reeds elf masten actief of gepland."

Stedebouw refereerde in haar afgeleverde vergunning naar het Bijzonder Plan van Aanleg dat het voetbalterrein bestemt voor "sport, spel en recreatie" en argumenteerde dat een telecommunicatiestation met een pyloon van 26 meter met 6 antennes, respectievelijk 3 voor GSM en 3 voor UMTS, rechtstreeks in verband staat met deze bestemming. De Raad van State volgde deze redenering niet, wees bovendien op de esthetische verminking van de woonwijk en schorste de vergunning.

Voor de geïnteresseerden is er een totaalplan waarbij de drie gsm-operatoren een overzicht geven over hun netwerk in Brasschaat en de toekomstige plannen om masten te plaatsen, te verhogen of te vervangen. Dit plan ligt in het gemeentehuis ter inzage bij de bouwdienst.

JBr
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio