Nertsenkweker wil eerherstel

Print
Essen - Nertsenkweker Stan Aerden (69) uit de Bontstraat in Essen vraagt zich af waarom de Brusselse onderzoeksrechter na ruim twee jaar zijn klacht wegens laster en eerroof tegen GAIA niet onderzoekt. Zijn advocate probeert via een nieuw verzoek schot in de zaak te krijgen. De dierenrechtenorganisatie stelde de nertsenkweker in 2004 in een slecht daglicht.
BR>
GAIA plaatste in november 2004 op hun website de resultaten van een opiniepeiling. Bijna acht op tien Belgen zou een verbod willen op het fokken van dieren voor bont. "Naast dat bericht toonden ze ook gruwelijke beelden uit nertsenkwekerijen, die ook te zien waren in het televisieprogramma Koppen van 30 november 2004", legt advocate Erica Caluwaerts uit. "GAIA beweerde dat zij stiekem kwamen filmen op het bedrijf van Stan Aerden."

"Maar dat klopt absoluut niet", pikt Stan Aerden, die al meer dan 45 jaar nertsen kweekt. "De beelden tonen wantoestanden uit het buitenland en waren bovendien verouderd. Nergens herken ik mijn bedrijf. Ik stel alleen maar vast dat GAIA onze sector en mij in het bijzonder in een slecht daglicht wil stellen. Daarom diende ik in maart 2005 klacht in bij de onderzoeksrechter in Brussel."

Omdat er tot nu toe geen gevolg aan werd gegeven, diende advocate Erica Caluwaerts een verzoek in bij de Brusselse Kamer van Inbeschuldigingstelling. "Zij kunnen dan uitzoeken waarom het onderzoek niet vlot. Eventueel kunnen zij een andere onderzoeksrechter aanstellen. Ik vraag een symbolische euro om aan te tonen dat ik niet op geld uit ben. Wij zijn het beu dat de dierenrechtenorganisatie ons ongestraft in een slecht daglicht kan stellen", besluit Stan Aerden, die zich momenteel opmaakt voor een drukke periode waarin zijn 700 nertsen gaan jongen.

Stijn DE KONING
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio