Uniek theaterproject zet kwetsbare mensen in de spotlights

Print
Mortsel - Ooit al gehoord van een cast met bijzondere acteurs? Ongetwijfeld, maar dan hadden ze het ongetwijfeld over Jack Nicholson en Jodie Foster of zo. Bij het theaterstuk Het avontuur zonder muts gaat het over Johan, Rita, Jef, Kim en vele anderen. Eén voor één mensen die in een psychiatrisch centrum of een beschut wonen-project leven.
BR>
In feite vloeit het theaterproject voort uit het actieplan werken met bijzondere doelgroepen, een onderdeel van het Mortselse cultuurbeleidsplan. Psychiatrisch Centrum Sint-Amadeus, Beschut Wonen De Link, Thuishaven Ritmica, Mortsels Jeugdtoneel, toneelgezelschap Streven, Dagcentrum De Stappe, Kretenburg, het ocmw en het cultureel centrum sloegen de handen in elkaar.

"Het uitgangspunt was om kwetsbare mensen de kans te geven eens een echte theatervoorstelling op poten te zetten", vertelt cultuurbeleidscoördinator Greet Drooghmans. "Zo leren ze samenwerken, hun eigen creativiteit te gebruiken en vooral hun grenzen te verleggen." En dat bleek ook. De acteurs en actrices evolueerden zienderogen tijdens de repetities, die inmiddels al zo’n acht maanden duren. "Het verschil tegenover het begin is enorm groot", stelt Caroline Rottier van vzw Sering, die de regie en de spelbegeleiding voor zich nam. "Ze wonnen enorm aan zelfvertrouwen. Het is heel tof om ze nu zo zelfstandig bezig te zien. Ik ben enorm fier."

Ook de spelers van dienst glunderen als we hen aan het werk zien tijdens één van de laatste repetities. "Het was een enorme uitdaging zo samenwerken met al die mensen. Maar ik ben blij dat ik heb meegedaan", zegt Kim Emelda de heks Geerts, die in Sint-Amadeus verblijft. Marc Van Driesschen, inspecteur Brombeer, beaamt. "Ik stond al eens op de planken. Toch was dit echt heel plezant."

"En moeilijk ook", merkt Rita van dagcentrum De Stappe op. "Ik kan niet goed lezen en schrijven. Dus was het niet makkelijk om mijn tekst te leren. Maar het is wel gelukt." Nu nog de première tot een goed einde brengen. "De meesten hebben een gezonde plankenkoorts. Zelf ben ik heel zenuwachtig", weet Johan Don Diego Rousseeuw. "Ik trakteer op de première sowieso met whiskey", belooft Dirk Lucky Luke Galliaert. "Ach", besluit Jef Frisco Jack Bellemans, "zolang we de mensen maar aan ’t lachen kunnen brengen."

Seppe SLAETS

Het avontuur zonder muts speelt nog vandaag zaterdag en dinsdag 10 april in de Mark Liebrechtschouwburg in Mortsel. Info 03-443.73.80.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio