1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Rechtbank buigt zich over vliegtuigcrash Berchem

Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen is vrijdag de rechtszaak behandeld over de fatale vliegtuigcrash van Berchem, nu bijna vijf jaar geleden. De instructeur van het sportvliegtuigje en zijn leerling-piloot lieten daarbij het leven.

Belga

Luc D., toezichthoudend instructeur en eigenaar van het vliegtuig en Maria L., verantwoordelijke voor de vliegopleidingen, staan terecht wegens "het onopzettelijk veroorzaken van hun dood door een gebrek aan voorzorg of voorzichtigheid".

Het openbaar ministerie vorderde voor hem vier maanden cel en 2.500 euro boete en voor haar drie maanden cel en 1.750 euro boete.

De crash gebeurde op 23 augustus 2002. Vliegtuiginstructeur Ronny Vannitsen (29) en zijn leerling-piloot Ronald Koorevaar (37) simuleerden een motorpanne. Bij een scherpe bocht naar rechts verloor de piloot de controle over het vliegtuig. Het verloor razendsnel hoogte en stortte neer op de Diksmuidelaan in Berchem, vlak naast een markt. Beide inzittenden van het vliegtuig kwamen om het leven.

Er volgde een onderzoek naar de oorzaak van de crash. Daaruit bleek dat het toestel geen technische gebreken vertoonde en dat het dus om een menselijke fout ging. Ronny Vannitsen had nog niet de vereiste ervaring om zelfstandig les te geven. Daarom was Luc D. zijn toezichthoudend instructeur. Maar zijn vergunning om toezicht te houden, was ingetrokken. Ook de machtiging om het sportvliegtuigje commercieel te exploiteren was verstreken. Maria L. wist dat Luc D. geschorst was, maar liet hem begaan.

Het openbaar ministerie hekelde hun gebrek aan beroepsernst. "Dit dodelijke ongeval werd mede mogelijk gemaakt doordat de beklaagden de regels van de luchtvaart niet respecteerden", sprak de procureur.

Naast de celstraffen en de boetes voor Luc D. en Maria L. vorderde hij ook tegen hun firma's fikse boetes. D&B Flight Center en Falcon Aviation Service kijken ieder aan tegen een boete van 10.000 euro. De verdediging pleitte de vrijspraak omdat er geen oorzakelijk verband bestaat tussen de dood van de inzittenden en de functie van de beklaagden.

De nabestaanden van de overleden instructeur stelden zich burgerlijke partij en vragen een schadevergoeding van ongeveer 100.000 euro. Vonnis op 4 mei.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio