Veenmollen, bedreigde insecten

We hebben vorige jaar enorm veel last gehad van veenmollen, heel de aardappeloogst was 'naar de vaantjes' alsook het zaadje om een bonenplant te laten groeien was opgegeten. Wortelen werden helemaal uitgeknabbeld, en niemand die wist hoe je dat leger plunderaars kwijt kon raken. Weten jullie soms een antwoord? Vraag van Stefanie Oeyen.

BR>

Veenmollen kunnen een serieus probleem vormen, vooral in groentetuinen. Ze worden ook aardkrekel of molkrekel genoemd. Veenmollen komen bijna altijd voor op zandgrond in groentetuinen.

In de losse grond kunnen ze gemakkelijk graven, en er is voldoende voedsel. In de provincie Antwerpen komen ze vooral in ‘t zuiden voor, maar ook in de streek van Brasschaat en Malle.

Omdat hij ondergronds leeft (meestal net onder de grond) en dus niet opvalt, wordt de verspreiding van de veenmol onderschat. Zijn aanwezigheid valt wel op door zijn doordringend, snorrend geluid.

Voor onze maatstaven is het een zeer groot, bijna angstwekkend insect, tot 5 cm groot. Het is gemakkelijk te herkennen aan zijn tot graafpoten omgevormde voorpoten.

De veenmol is een alleseter die insectenlarven, regenwormen, weekdieren, plantenwortels, kiemende zaden en zelfs soortgenoten verorbert. Het is dus letterlijk een alleseter.

Maar, hij komt voor op de Rode Lijst, als bedreigd insect. De veenmol mag dus niet worden bestreden.

Toch zijn er nog enkele achterpoortjes. De veenmol heeft veel natuurlijke vijanden zoals mollen, spitsmuizen, eksters, kraaien en andere insectenetende vogels. Ook spitsmuizen, spreeuwen, kikkers en salamanders zijn uit op jonge veenmollen.

Veenmollen houden niet van teveel water en bij droogte zullen ze verdwijnen door gebrek aan voedsel.

Paardenmest trekt de insecten aan. In deze mest verbergen ze zich bij guur weer. Varkensmest stoot de veenmollen af.

Boven een nest veenmollen is de beplanting dikwijls dood of verdord. Zo kun je de nesten zonder moeite opsporen. Ze zijn vooral zichtbaar in de periode van juni tot augustus.

Door glazen potten met de rand enkele centimeters onder de oppervlakte in te graven kunnen veenmollen gevangen worden. Zo geraakt u ervan af, zonder hen te verdelgen.

Nu in het nieuws