Vandalisme en diefstal in kerk van Elsum

Print
Geel - In de nacht van zondag op maandag hebben onbekenden ingebroken in de Sint-Franciscuskerk van Geel-Elsum. De daders beschadigden het tabernakel en stalen kelken.
BR>
De feiten werden maandagmorgen ontdekt. "In de twee sacristies stonden alle kasten en schuiven open. In de kerk was het tabernakel (rechthoekige of vierkante kluis waarin de hosties worden bewaard, red.) van de sokkel geduwd", vertelt Jos Bollen, lid van de kerkfabriek.

Het politierapport maakt ook melding van de kast van de geluidsinstallatie die werd opengebroken. Hoe de daders de kerk waren binnengeraakt, is nog steeds niet duidelijk. Ook de deuren van het aanpalend ontmoetingcentrum stonden open, maar daar werd geen schade aangericht.

Bij de eerste vaststellingen gingen de politie en de mensen van de kerkgemeenschap er vanuit dat het om een daad van vandalisme ging. "Pas achteraf stelden we vast dat een koffer met twee kelken werd gestolen uit de grote sacristie. De waarde van de kelken kennen we niet. Vermoedelijk wilden de dieven het tabernakel ook openen, maar dat lukte niet omdat het is uitgerust met een speciaal slot. Het tabernakel en een ciborie (kelk voor de bewaring van geconsacreerde hosties, red.) liepen schade op." De kelk van pastoor Jan Verheyden zat in het tabernakel en werd niet gestolen.

AK
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio