Booteigenaars vragen verbod voor vissers in jachthaven

Print
Herentals - De booteigenaars in de Herentalse jachthaven hebben het niet begrepen op de dagelijkse vissers. Ze verstoren hun rust en privacy en maken met hun hengelstokken de kade onveilig.
BR>
Gewezen zeeman Tuur Goris woont in zijn zeilboot in de jachthaven. In zijn hoedanigheid als hulphavenmeester is hij de aanwezigheid van de vissers meer dan beu. "Ik ontvang de nieuwe bezoekers en moet me telkens een weg banen tussen en over de hengelstokken op de kade. Een tijd geleden belandde ik met mijn fiets zelfs in het water bij het nemen van de hindernissen."

"De vissers werken ook op de heupen van andere booteigenaars. De mensen die hier aanmeren, hebben meestal vakantie. Zij komen voor de rust en zijn niet gebaat met een visser naast hun dek. Jij hebt toch ook niet graag dat er iemand in je tuin komt zitten? Bij het voederen belanden er ook wel eens korrels of ander aas op het dek."

Tolerantie

"De vissers plaatsen hier ook ongestoord hun tentjes. Ze doen alsof de jachthaven van hen is. Ze komen van ver buiten Herentals naar hier. Het is hier dan ook gratis vissen in rustig water zonder zonder stroming. Maar wij betalen wel liggeld. In andere jachthavens is vissen verboden. Waarom kan het hier dan niet?"

Burgemeester Jan Peeters (sp.a) ziet een visverbod in de jachthaven niet zitten. "De haven is een recreatiezone. Er kan zowel gevaren als gehengeld worden. Het is trouwens niet het stadsbestuur, maar wel de dienst Waters en Bossen die bepaalt waar wel en waar niet gevist mag worden. Voor mij hoeft er alvast geen verbod te komen. Vissers en booteigenaars moeten maar overeenkomen. Het is een kwestie van tolerantie en verdraagzaamheid."

Bart LAMERS
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio