Doek valt over jeugdherberg

Print
Nijlen - Het gemeentebestuur staakt zijn pogingen om een nieuwe toekomst te vinden voor de Nijlense jeugdherberg 't Pannenhuis. "Dat betekent dat de jeugdherberg aan de Wijngaardberg definitief verdwijnt", zegt schepen van Toerisme Marc Engelen (CD&V) aan Gazet van Antwerpen.
BR>
De vzw Vlaamse Jeugdherbergen kondigde in september 2006 de sluiting van 't Pannenhuis in Nijlen aan, omdat de exploitatie zwaar verlieslatend was. Te weinig bezoekers, te weinig inkomsten en een verouderd gebouw maakten de verdere uitbating oninteressant. Het gemeentebestuur nam het heft in handen om een oplossing te zoeken. Maar nu staakt het zijn pogingen. "We hebben zopas op het kabinet van minister Geert Bourgeois een onderhoud gehad met de verantwoordelijken van Toerisme Vlaanderen. Daar is de knoop doorgehakt: de jeugdherberg verdwijnt", zegt Nijlens toerismeschepen Marc Engelen (CD&V).

"Toerisme Vlaanderen heeft onderzocht of de scouts, de Chiro of het Centrum voor Jeugdtoerisme het gebouw willen uitbaten voor jeugdvakanties. Maar niemand toonde enige interesse. De renovatie van het gebouw zou trouwens in de miljoenen euro lopen en dat is onhaalbaar. Toerisme Vlaanderen haalt ook aan dat er in de rustige omgeving rond de jeugdherberg de jongste jaren meer en meer villa's zijn gebouwd, zodat de streek minder aantrekkelijk wordt voor toerisme", zegt Marc Engelen.

"Dat de gemeente het gebouw zelf zou uitbaten, is ook onrealistisch, want dat gebeurt nergens in Vlaanderen. Er valt daarom maar één conclusie te trekken: de jeugdherberg gaat onherroepelijk op slot, hoe spijtig dat ook is. Waarschijnlijk zal het gebouw verdwijnen voor villabouw", geeft de schepen aan.

Groene Piet

De jeugdherberg aan de Wijngaardberg was voor vele, iets oudere Nijlenaars meer dan zomaar een slaapplaats. Vroeger zwaaide de mythische figuur Piet De Gheselle - 'Groene Piet' - er de plak. "Hij was de laatste echte jeugdherbergvader die de jongeren goed opving. In de jaren zeventig leefde de herberg echt enorm. De jeugd kwam er naartoe om de natuur te ontdekken. Daarna is het enkel bergaf gegaan", zegt een insider.

Bert PROVOOST

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio