Oppositie keurt hogere belastingen af

Print
Sint-Katelijne-Waver - De Katelijnse oppositiefracties zijn niet te spreken over de financiële koers die het gemeentebestuur dit jaar wil varen. Een vijftiental belastingverhogingen die de meerderheid maandag doorvoerde, vinden ze onaanvaardbaar.
BR>
Om de werking van de gemeente in het eerste jaar van een nieuwe legislatuur mogelijk te houden, keurde de Katelijnse gemeenteraad eind vorig jaar een zogenaamde overgangsbegroting goed. Maar drie maanden ver in 2007 legde het gemeentebestuur maandag de gemeenteraad al een voorstel tot het wijzigen van de begroting voor.

In die begroting zijn onder meer de inkomsten van een vijftiental opgetrokken belastingen en retributies opgenomen, die eveneens aan de gemeenteraad werden voorgelegd. Het gaat om onder meer de belasting op niet-bebouwde gronden, de belasting op terrassen en de retributies voor het gebruik van sporthal Leyland, de buitenschoolse kinderopvang en de bibliotheek.

"Als Hendrik Conscience zijn volk leerde lezen, leert schepen Eric Janssens dat het volk weer af", bekritiseerde Servaas De Vries (sp.a) de invoering van een jaarlijks lidgeld van vier euro voor de bibliotheek. Hij vindt het ook niet kunnen dat het gemeentebestuur terugkomt op zijn plan om de Generaal Deschachtstraat volledig aan te pakken.

Tom Genbrugge (Vlaams Belang) hekelde de aanpassing van de retributie op de buitenschoolse kinderopvang. "Van een partij als CD&V die zich als gezinspartij wil profileren, zou je toch wel anders verwachten", vindt hij.

"Amper enkele maanden na de verkiezingen verhoogt CD&V tegen de eigen propaganda in een reeks belastingen. De schuldenberg wordt ook alsmaar groter. De gemeente wil die dan nog verdoezelen door een bepaalde lening aan te passen en schuld te verschuiven naar volgende generaties. Dat is volksverlakkerij", stelt Ronny Slootmans (Open VLD).

JVdPo
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio