Meubelstad profileert zich

Print
Mechelen - Het stadsbestuur en de Katholieke Hogeschool Mechelen (KHM) slaan de handen in elkaar om Mechelen weer nadrukkelijker te profileren als meubelstad. Rond een projectweek van het departement Interieur&Design van de KHM neemt het stadsbestuur allerlei initiatieven. Die moeten de meubelgeschiedenis van Mechelen met de nog aanwezige expertise verbinden.
BR>
Reeds in de zestiende eeuw was Mechelen bekend om zijn ambachtelijke houtsnijkunst. Dat bleek een goede basis voor een bloeiende meubelnijverheid in de negentiende en twintigste eeuw. In die periode was vooral het bekende rustieke Mechelse meubel hét uithangbord van dat vakmanschap.

De jongste jaren laat de Dijlestad zich in de meubelnijverheid vooral opmerken met het departement Interieur&Design van de Katholieke Hogeschool Mechelen. Om zijn studenten en de meubelbedrijven dichter bij elkaar te brengen, organiseert dat departement in november de projectweek Mechelen Meubelstad met onder meer tentoonstellingen van eindwerken en workshops.

"Het project kan de samenwerking tussen de hogeschool en het economische leven in de stad versterken. Dat moet het stadsbestuur ten volle ondersteunen", vindt schepen van Onderwijs en Lokale Economie Caroline Gennez (sp.a-Spirit). "De start van de projectweek wordt met een studiedag gegeven in het congrescentrum Lamot. Er komt een tentoonstelling en een wedstrijd van de eindwerken van de Vlaamse ontwerphogescholen. De inkomhal van het congrescentrum kan worden gebruikt als een reclamehal. Voorts zijn er verschillende ideeën om het project nog uit te breiden."

Wandeling

Zo denkt Mechelen aan een meubelwandeling, die moet lopen van zetelfabriek Cammers tot aan 't Arsenaal waar jonge ontwerpers hun prototypes voor tuinmeubilair zullen tentoonstellen. Ook het aankleden van bepaalde Mechelse locaties met de meubels van jonge ontwerpers behoort tot de mogelijkheden.

De volgende weken en maanden worden alle ideeën verder uitgewerkt. Wat het engagement van Mechelen in de projectweek Mechelen Meubelstad gaat kosten, kon schepen Gennez nog niet aangeven.

Jan VAN DE POEL
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio