Prikongeval verontrust twintigtal studenten KHM

Print
Mechelen - De Katholieke Hogeschool Mechelen (KHM) heeft afgelopen vrijdag bij een twintigtal studenten van het departement Verpleegkunde een bloedonderzoek laten afnemen. Bij priktests tijdens de lessen was namelijk gebleken dat verschillende studenten mogelijk dezelfde naald hadden gebruikt.
BR>
Als onderdeel van hun opleiding moesten studenten Verpleegkunde aan de KHM afgelopen vrijdag een priktest op zichzelf uitvoeren. Maar die test verliep niet bij elke student vlekkeloos. "Zo'n priktest wordt uitgevoerd met een prikstift, waarin verschillende naaldjes zitten. Het gaat om kleine naaldjes, die helemaal niet te vergelijken zijn met bijvoorbeeld injectienaalden. Na elke prik moet in de stift een nieuw naaldje tevoorschijn draaien. Maar tijdens de test in de klas bleek dat dit niet bij elke stift het geval was, zodat een of meerdere studenten zich met dezelfde naald hebben geprikt", legt departementshoofd Piet Bloemen uit.

Door het euvel aan de prikstift lopen de studenten die zich met dezelfde naald hebben geprikt in theorie kans op een besmetting met hepatitis B, C of zelfs het HIV-virus. Maar Piet Bloemen acht die kans weinig waarschijnlijk, omdat alle betrokken studenten in goede gezondheid verkeren. Toch liet de KHM bij elke student een bloedonderzoek afnemen, ook omdat niet duidelijk was welke student zich met welke stift had geprikt.

De resultaten moeten een van de volgende dagen binnenlopen bij de geneeskundige dienst van de KHM. "De priktest is de enige proef in de opleiding waarbij bloed komt kijken. Een ongeval is nooit uit te sluiten, maar we zullen uit deze zaak lessen trekken", besluit Piet Bloemen.

JVdPo
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio