Curator vraagt bezoekers geen te nauw contact te zoeken met dieren

Print
Antwerpen - De mensapen in de Zoo zijn ontzettend populair. Zelfs een klein beetje te veel, meent curator Sander Hofman. Hij vraagt de bezoekers om te nauw contact met de dieren te vermijden om pestgedrag onder de dieren tegen te gaan.
BR>
"Vooral de chimpansees zijn erg vatbaar voor contact met de bezoekers", zegt Sander Hofman. "Veel van deze chimps zijn namelijk afkomstig uit privécollecties. Zij weten wat het is om met mensen om te gaan en zoeken dat contact op. Maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat ze chimpansees blijven en dat ze zich als groep gedragen."

Vooral Chita is erg gevoelig voor het contact met bezoekers. "Hij zit mensen echt op te wachten. Daardoor heeft hij het erg moeilijk om zich aan het groepsleven aan te passen", vertelt de curator. "Chita is door mensen opgevoed en heeft de eerste jaren van zijn leven niet de kans gehad om te leren wat de basisprincipes van chimpanseegedrag zijn. Chita is zo fel met de bezoekers begaan dat hij vaak met zijn rug naar de groep zit en zichzelf zo buitensluit. En het merendeel van de tijd is de Zoo dicht en moeten de apen het met elkaar stellen. Als er iets gebeurt, zullen de andere dieren - die meer en beter met elkaar opschieten - snel samenspannen. Chita wordt zo dus een makkelijke prooi voor pesterijen."

Erectie

De curator is niet geneigd om voorbeelden van te nauw contact aan te halen om niemand op ideetjes te brengen, maar een geregelde Zoo-bezoeker pikt meteen in. "Sommige mensen komen altijd voor hetzelfde dier en houden hun aandacht de hele tijd vast", vertelt de man. "De apen geven ook niet op. Ik heb zelfs geweten dat het zo ver ging dat de chimpansee er een erectie van kreeg."

Natuurlijk wil Sander Hofman de bezoekers niet weghouden bij de mensenapen. "Uiteraard willen we dat bezoekers de mensapen bezoeken, de dieren genieten er zelf ook van om naar de mensen te kijken. We moeten er alleen voor zorgen dat de dieren zich niet gaan hechten. Daarom vragen we de bezoekers om even weg te kijken of een stapje achteruit te zetten als de mensapen oogcontact zoeken", zegt Hofman. "Dan zullen we merken dat de dieren veel actiever deelnemen aan het groepsgebeuren en dat hun natuurlijk gedrag hierdoor gestimuleerd wordt."

Via een informatiebordje op de ruit bij de chimpansees vraagt curator Sander Hofman de bezoekers om niet te nauw in contact te treden met de dieren.

Binnenperken ondergaan facelift

De binnenverblijven van de mensapen krijgen een fikse opknapbeurt. Met nieuwe ramen, felle kleuren op de muur en een zachte ondergrond zal voor de mensapen een nieuwe wereld opengaan. "Mensapen reageren erg goed op dit soort felle, bosachtige kleuren die refereren naar hun natuurlijk habitat", weet Hofman. "De zachte ondergrond moet vooral de gewrichten van de dieren sparen."

De werkzaamheden zijn gestart bij de chimpansees en dat deel alleen kost al zo'n 50.000 euro. De verblijven van de orang-oetans en de gorilla's komen nog aan de beurt. Of zo'n operatie wel zin heeft, terwijl de verblijven van de mensapen in het masterplan vervat zitten?

"Het moest gebeuren om veiligheidsredenen, want er waren enkele ramen stuk", zegt directeur Rudy Van Eysendeyk. "In het belang van onze dieren, verzorgers en bezoekers, willen we geen risico nemen. Als er dan toch aanpassingen moeten gebeuren, doen we het maar meteen goed. Met nieuwe kleuren en een andere ondergrond."

"De verblijven van de mensapen zitten in het masterplan vervat, maar de binnenperken zijn eigenlijk erg goed", zegt Sander Hofman. "Al ziet het er misschien op het eerste gezicht niet zo uit. Het is een aaneenschakeling van kleine verblijven met heel veel schuifjes, waardoor het voor de apen net erg groot is. Er is voldoende privacy voor wie daar naar zoekt en genoeg speelruimte voor wie dat wil."

De binnenverblijven van de mensapen krijgen een stevige opknapbeurt.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio