Ripspiqué swingt tien jaar

Print
Lier - De Lierse vereniging Ripspiqué bestaat tien jaar. Gedurende deze periode organiseerden de vijf initiatiefnemers uit Lier en Duffel al 99 liveconcerten. De Amerikaanse band Billy Bacon & the Forbidden Pigs speelt op donderdag 19 april het honderdste concert.
BR>
Rudi Dillen, Peter Van Bostraeten, Mark Vranckx, Theo De Vos en Luc De Voeght stichtten in 1997 de vzw Ripspiqué. "Die naam vonden we terug in een liedje van Drs. P en heeft te maken met een dichtgeweven geribde stof die met een bepaald patroon bedrukt is. Vanaf dag één kozen we voor kleine concerten, meestal één keer per maand. Hierop nodigen we een muzikant of groep uit die meer te bieden heeft dan een BV of een internationale poenpakker", vertelt Rudi Dillen.

De bescheiden opstelling van de vzw weerspiegelt zich ook tijdens dit jubileumjaar. Geen feestgedruis of toespraken. Neen, bij Ripspiqué zien ze nummer honderd gewoon als de volgende in de rij. Het is ondertussen in Lier en verre omstreken geweten dat de kleinschalige Ripspiqué-donderdagavonden steeds kwaliteit en originaliteit bieden, in zowat alle muzikale stijlen buiten het commerciële circuit.

Dit alles maakt Ripspiqué tot een van de meest verrassende, eigenzinnige én meest eclectische clubs uit het alternatieve circuit. Als je er bovendien ook nog rekening mee houdt dat de beperkte inkomgelden zowat de enige bron van inkomsten zijn, dan lijkt het bijna een wonder dat de club al zo lang bestaat. Het zijn nu net deze amateuristische visie en de gezamenlijke passie voor eerlijke, echte muziek die de drijfveer blijven van de Ripspiqué-organisatoren.

Roots-rocktrio

Billy Bacon & The Forbidden Pigs hebben de eer het honderdste concert te mogen spelen. "Dit olijke roots-rocktrio uit Californië treedt zo'n tweehonderd keer per jaar in de Verenigde Staten op en is vast van plan om Europa te veroveren. Als fun- en partyband zijn ze niet te evenaren. Ze zijn bovendien een lust voor oog en oor, tenminste als je van tex-mex vermengd met rockabilly houdt. Compleet door het dak gaand met sombrero's of helm op het hoofd brengen ze songs als'Jump for Jive, Hasta manana Iguana, Bottom on the Bayou en Wasted Days and Wasted Nights", aldus Rudi Dillen.

Het honderdste concert van Ripspiqué vindt plaats op donderdag 19 april om 20.30u in de bovenzaal van De Valk aan de Grote Markt 27 in Lier. Tickets kosten 8 euro.

Chris VAN ROMPAEY

Info: 03-489.16.38, www.ripspique.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio