GM Belgium stuurt personeelschef weg

Print
Antwerpen - In volle paasvakantie en aan de vooravond van uiterst belangrijke beslissingen deelde de directie van General Motors Europe dinsdag kort en bondig de vakbondsafvaardiging in Antwerpen mee dat de huidige personeelschef wandelen wordt gestuurd. Bob Schelfaut (56) vertrekt en wordt nog deze maand vervangen door de Belg Gustaaf Knoll, die uit Zürich wordt teruggehaald.
BR>
Consternatie dinsdag bij de grootste werkgever in Antwerpen. Via de vakbonden kregen de 5.400 werknemers te horen dat personeelsdirecteur Bob Schelfaut na 19 jaar GM - 9 jaar daarvan als personeelschef - het bedrijf verlaat. Na de onafgebroken stroom geruchten over de toewijzing van de nieuwe Astra en een eventuele afslanking met minstens 1.000 man, wordt dat algemeen als een teken aan de wand beschouwd.

Opmerkelijk snel verwees de woordvoerster in Antwerpen ons onmiddellijk door naar de hoofdzetel in Zürich. Volgens Marco Van Riel in Zürich is Bob Schelfaut niet ontslagen, draait alles gewoon om personeelijke redenen en "gaat Bob zijn kansen elders wagen". "Daar valt niet meer over te zeggen en, neen, dit is niet gerelateerd met een of andere herstructurering." Volgens bronnen in het bedrijf draait alles rond "fundamentele verschillen in visie over de toekomst van het bedrijf". De betrokkene zelf konden we niet voor commentaar bereiken.

Verdeelde reacties

Bij de vakbonden is de reactie verdeeld. "Ik ben er niet goed van en weet echt niet wat hiervan te denken. Nu blijft hier in de leiding eigenlijk nog slechts één Belg over. Over de nieuwe personeelschef kan ik nog niets zeggen", aldus hoofdafgevaardigde Luc Van Grinsven (ACV-Metaal). "Wij werden naar het kantoor van Bob ontboden en daar was het de Europese personeelschef Holger Kimmes zelf die ons in vijf minuten de verandering meedeelde. Natuurlijk ben ik verontrust. De directie lijkt hier systematisch de mensen die nog banden hebben met Antwerpen, te verwijderen."

Hoofddélégué Rudi Kennes (ABVV) is niet verontrust. "Op onze vraag heeft de directie uitdrukkelijk meegedeeld dat dit niets te maken heeft met de toekomst van Antwerpen."

Paul VERBRAEKEN
Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio