Zusters weg uit Kruibeke

Print
Kruibeke - De zusters van de Heilige Vincentius verlaten Kruibeke na 350 jaar. In juli nemen de drie laatste Kruibeekse zusters hun intrek in een nieuwe vleugel van het rusthuis van de congregatie in Wachtebeke. De strijd om het klooster in de Langestraat in Kruibeke is al losgebarsten.
BR>
Zowel de Onze-Lieve-Vrouwbasisschool, die net naast het klooster ligt, als burgemeester Antoine Denert (DENERT) willen het klooster van de zusters van de Heilige Vincentius kopen. "Er waren met het bisdom al gesprekken over de mogelijke aankoop van het klooster", zegt burgemeester Antoine Denert.

"Kruibeke heeft een tekort aan culturele infrastructuur. We hebben wel de Brouwerij, maar die is nu al overbelast. Het klooster in de Langestraat kan voor deelgemeente Kruibeke hetzelfde gaan betekenen als het kasteel Wissekerke voor Bazel. Het klooster is niet beschermd, maar de binnenkant van de kapel is wonderschoon. Het gebouw kan gedeeltelijk worden gebruikt voor de uitbreiding van de aanpalende school."

Onderwijs sinds 1692

"Er is een polemiek rond de aankoop van het klooster ontstaan", zegt directeur Geert De Corte van basisschool Onze-Lieve-Vrouw van op zijn vakantiebestemming. "Wij willen het klooster graag zelf kopen. We hebben een afspraak met de parochie om dat samen te doen, want alleen hebben wij daar de nodige middelen niet voor. Wij zijn bij de bisschop op bezoek geweest en die wil ons helpen. De zusters zelf zouden graag hebben dat het klooster bij het katholiek onderwijs blijft. Zij zijn in 1692 gestart met het geven van onderwijs in Kruibeke en zouden graag hebben dat dit in hun klooster wordt verdergezet."

De zusters van de Heilige Vincentius speelden de voorbije drie eeuwen een belangrijke maatschappelijke rol in Kruibeke. Ook in rusthuis Altena op het Onze-Lieve-Vrouwplein staken zij meer dan een handje toe. Bij het vertrek van de laatste drie zusters uit Kruibeke wordt dan ook een groots afscheidsfeest georganiseerd.

Gert NOBELS
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio