"Para ben je voor het leven"

Print
Wilrijk - United we conquer, samen overwinnen we, luidt het motto van de para's. Dat groepsgevoel ontstaat tijdens de keiharde opleiding, en niemand krijgt het ooit nog kapot. Dat para's van verschillende generaties prima met elkaar overweg kunnen, bewijzen de leden van de Antwerpse vriendenkring.
BR>
"Of je nu je muts behaalde in 1952 of 1972, de spirit is dezelfde", vertelt Rik Van Rompaey. Met zijn 72 jaar is hij één van de nestors van de Paracommando Vriendenkring Regionale Antwerpen. "Die band ontstaat wanneer je tijdens de opleiding lief en leed moet delen. Als je op een lange tocht geen eten hebt en het is ijskoud, moet je elkaar wel helpen."

Het para-gevoel heeft Rik nooit losgelaten. "In 1953 kreeg ik in Congo mijn opleiding, van mannen die in de oorlog meegevochten hebben. Ik heb er dikwijls om mijn moeder geroepen. Wij moesten paraat staan om, indien nodig, terug te keren naar Europa. Grappig detail: door materiaalproblemen heb ik nooit een parachutesprong gemaakt."

Na zijn legerdienst werkte Van Rompay vier jaar in de haven en later bij de Antwerpse brandweer, waar de kameraadschap ook centraal stond. Maar zijn para-verleden liet hem nooit los. Tot vandaag doet hij zowat alle activiteiten van de vriendenkring mee. "Daar hoort ook de driedaagse wintertocht bij", vertelt hij. "Als ik die niet meer kan meestappen, gaat dat pijn doen."

Jaloezie

De vriendenkring, die een prachtig clublokaal heeft in het Wilrijkse Fort VI, heeft heel diverse leden, uit alle sectoren en geledingen van de maatschappij. "Hier zit echt alles bijeen", vertelt sportverantwoordelijke Bob Baets. "We hebben meer dan 400 leden, die allemaal trots zijn op hun para-achtergrond."

De club neemt deel aan plechtigheden en herdenkingsmarsen, maar is met haar klimmuur ook aanwezig op evenementen voor het grote publiek. Baets: "Mensen zijn vaak negatief over para's en oud-para's. Daar zit wellicht wat jaloezie achter. Maar wij voelen ons echt niet méér dan andere mensen. We offerden de beste tijd van ons leven op om iets te bereiken."

Peter DE MEYER
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio