Waterskiën in het ijle

Print
Antwerpen - Skianna is ten einde raad. Nadat de grootste waterskiclub uit het Antwerpse weg moest van de Burchtse Weel, zou het Vlaams gewest een alternatieve locatie zoeken. Maar dat verhaal zit helemaal vast: "Ze sturen ons van het kastje naar de muur."
BR>
Skianna ontstond 50 jaar geleden op Sint-Anneke en was sinds 1971 actief op de Burchtse Weel. "De club leverde drie generaties topskiërs af", zegt woordvoerder Patrik Mertens. "Maar vorig jaar moesten we met onze 350 leden weg van onze locatie. De Burchtse Weel wordt natuurgebied, als compensatie voor een stuk natuur dat verdwijnt voor de Oosterweelverbinding. De Vlaamse regering gaf opdracht aan BAM (Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel, red.) en Waterwegen & Zeekanaal om vóór het einde van de zomer van 2006 een nieuwe plek voor ons te zoeken. Maar daar zitten we nog steeds op te wachten."

"Ondertussen trainen twee van onze topskiërs in Miami, bij gebrek aan geschikte infrastructuur hier", zegt Skianna-voorzitter Sven Van de Velde. "Wij hebben allerlei alternatieven bestudeerd. Ideaal is het Galgenweel, dat voor 80 procent wordt gehuurd door de zeilclubs van vzw Vezega. De resterende 20 procent is een insteekdok met de ideale afmetingen om te waterskiën. Wij kunnen die strook scheiden van het zeilwater met een drijvende, wegneembare barrière en delen met de vissers, die dat dok nu huren. Maar de zeilers willen ons niet op het Galgenweel. Zij vrezen voor hun veiligheid en voor geluidsoverlast. Ten onrechte, want er vaart maar één bootje tegelijk en dat produceert niet meer dan 65 decibel."

En het Noordkasteel?

"Een goed alternatief is het Noordkasteel", zegt Tamara Nolens van Skianna. "Daar kunnen wij een parel op het Eilandje van maken. Maar volgens een document van BAM dat wij hebben gezien, komt daar midden in de vijver een metalen wand van de Oosterweelbrug. Zo zitten we helemaal vast. Bovendien is niet duidelijk welke instantie nu precies bevoegd is voor dit dossier. Wie ontwart de knoop?"

Lex MOOLENAAR

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio