Tram komt er weer aan

Print
Wijnegem - In Wijnegem verschijnt de tram binnen afzienbare tijd weer in het straatbeeld. Om die reden plaatst Heemkundige Kring Jan Vleminck dit voertuig in de kijker met een tentoonstelling.
BR>
Verleden en toekomst van de tram in Wijnegem. Zo luidt de titel van deze tentoonstelling die de heemkring op touw zet op. Foto’s uit de oude doos, voorwerpen, kaarten, schaalmodellen en ander documentatiemateriaal sieren de expo. Er wordt teruggeblikt op het prille begin van de Nationale Maatschappij van Buurspoorwegen (NMVB), opgericht in 1882, en diverse realisaties zoals de opening van de lijn Antwerpen Zurenborg-Hoogstraten in 1885. De verbinding naar Turnhout was een jaar later een feit. "Aanvankelijk reden slechts zes tot acht stoomtrams per dag. De prijs van een enkele rit van Wijnegem naar Zurenborg bedroeg toen 40 centimes. Een arbeider verdiende in die tijd maximum 4 frank per dag", vertellen Carlo Evers en Leo Spaepen van de heemkring.

Elektrische trams

In 1926 komen er elektrische trams op de verbinding Zurenborg-Schilde. De elektrische tram Schilde-Turnhout dateert pas van 1941. Van 1935 af rijdt de tram naar het centrum van Antwerpen, met als keerpunt de Victoriaplaats, nu Rooseveltplaats. In 1949 wordt de tram op de lijn Hoogstraten-Oostmalle vervangen door een bus. In 1960 wordt tram 41 Antwerpen-Turnhout afgeschaft, de 40 rijdt nog op de piekuren naar Oostmalle. Op 26 mei 1962 rijdt de laatste tram door Wijnegem.

Nu komt de tram weer, maar dan als verlenging van de lijnen 5 en 10. In een eerste fase, waarvan de werkzaamheden nog dit jaar starten, gaat het om het traject Deurne-Wijnegem (tot aan het Fortveld). Het ontwerp voor de tweede fase, het doortrekken tot aan de grens met Schilde, is nog in voorbereiding.

Het publiek kan op de expo kennismaken met het ontwerp van de werkzaamheden op de Turnhoutsebaan van Deurne tot Wijnegem, én een computersimulatie van de verlenging van de tramlijn.

Jan VORSSELMANS

Tentoonstelling Verleden en toekomst van de tram in Wijnegem, ’t Gasthuis, Turnhoutsebaan 199. Van 7 tot en met 15 april. Openingsuren: weekends, inclusief Paasmaandag, van 10 tot 18u, weekdagen van 14 tot 18u. Gratis toegang. Bij de expo hoort een boek, dat als catalogus dient.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio