Ouder dan gewestplan

Print
Wuustwezel - Het door afbraak bedreigde westerndorp El Paso mag mogelijk toch blijven bestaan. Volgens de eigenaars ziet het dossier er plots wat rooskleuriger uit.
BR>
In februari raakte bekend dat El Paso tegen de grond moet, omdat het onvergund in landschappelijk waardevol gebied is gebouwd. Binnen twee maanden velt de rechtbank een definitief vonnis. Tot voor kort was eigenares Jeanneke Somers overtuigd dat de sloop onafwendbaar was. "Maar onze advocaat geeft ons nieuwe hoop. Stedenbouw zou niet geweten hebben dat deze westernranch al 37 jaar bestaat en dat hier altijd een uitbating is geweest. Van zo gauw het gevaar geweken is, gaan wij de boel hier restaureren. We zijn trouwens al een beetje begonnen."

Op het kabinet van minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open Vld) weten ze niet precies vanuit welke hoek El Paso die gunstige signalen ontvangt. Burgemeester Jos Ansoms (CD&V) van Wuustwezel weet wel waarom de cowboys en indianisten verse hoop koesteren. "Toen de affaire 'El Paso' in februari losbarstte, was ik juist in vakantie. Daarom kon ik de situatie niet kaderen. Nu gaat dat wel. Naar aanleiding van een kleine verbouwing in 1995 is er destijds een proces-verbaal opgesteld. Op dat moment werd vastgesteld dat er voor de rest van El Paso nooit een bouwvergunning werd afgeleverd. Dat dossier is destijds naar het parket doorgestuurd, dat het geseponeerd heeft. Tot de eigenaars van El Paso in februari plots een brief kregen dat Stedenbouw hun dossier terug ter hand had genomen. Die mensen zijn in paniek geschoten. Maar er staan positieve elementen in het dossier, hetgeen ik de eigenaar onlangs tijdens een onderhoud heb uitgelegd."

"Het gemeentelijk structuurplan Wuustwezel - dat in een eindfase zit - bevat een passage waarin de mogelijkheid gecreëerd wordt voor regularisatie van zonevreemde recreatie. El Paso kan op die manier misschien blijven bestaan. Ik leg de nadruk op 'kan', want in Wuustwezel wordt voorbarig rondgestrooid dat alles al in kannen en kruiken is. Een ander positief element is dat het cowboydorp al bestaat van vóór het gewestplan", zegt Jos Ansoms.

Kristin MATTHYSSEN
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio