Provincie digitaliseert buurtwegenatlas

Print
Rumst - De provincie heeft bijna 150 provinciale atlassen uit de 19de eeuw gedigitaliseerd. Voortaan zijn de kaarten van de buurtwegen op het internet te bewonderen. Heemkringen, gemeenten, studiebureaus en ook geïnteresseerde burgers hebben met één computerscherm zicht over de openbare buurt- en voetwegen.
BR>
De provincie stelde de digitale buurtwegenatlas voor in het gemeentehuis van Retie. Daar lag een gigantisch exemplaar van een van de 149 prachtige atlassen die in de periode 1843-1845 met een voor die tijd opmerkelijke precisie werden gemaakt. De tijdsdocumenten zijn voor 10.000 euro verzekerd. De boeken geven een overzicht van de toenmalige openbare buurt- en voetwegen.

Het opzoeken van de buurtwegen vergde voor gemeentediensten, notarissen en studiebureaus veel voorzichtig bladerwerk. De provincie liet de atlassen daarom digitaal scannen.

"Het voordeel is uiteraard dat gebruikers nu met een blik op het scherm de atlassen kunnen opvragen. Gemeentebesturen kunnen vergelijkingen maken met kadasterplannen. De digitalisering heeft twee grote voordelen. De gebruiker kan de plannen snel bekijken en vergelijken met de huidige situatie", zegt gedeputeerde voor Mobiliteit Inga Verhaert (sp.a).

WVdB

www.provant.be/bestuur/grondgebied/gis/atlas_buurtwegen
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio