VS en Israël polsen Syrië

VS en Israël polsen Syrië

VS en Israël polsen Syrië

Print
Nancy Pelosi, de voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, praat vandaag in Syrië met president Bashar Assad. Zij brengt ook een boodschap mee van de Israëlische premier Ehud Olmert. Zowel de VS als Israël proberen Syrië los te weken uit zijn alliantie met Iran.
BR>
Pelosi kwam dinsdag in Damascus aan. Zij is de hoogste Amerikaanse functionaris die naar Syrië gaat sinds 2003. Zondag praatten ook drie Republikeinse Congresleden al met Assad.
Pelosi is van plan te praten over de oorlog in Irak, de relaties met Israël, de Syrische steun aan Hamas en Hezbollah en de situatie in Libanon. Na haar overleg met Olmert zei ze "goede hoop" te hebben dat ze de relaties kan opkrikken.

Het Witte Huis noemde Pelosi's bezoek vorige week een "zeer slecht idee". Officieel is de regering-Bush tegen elk contact met Damascus. Bush bestempelde Syrië in 2002 als een van de landen van de 'as van het kwaad'. Het staat op de Amerikaanse lijst van landen die het terrorisme steunen en de VS verdenken Damascus ervan achter de moord te zitten op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri in februari 2005 en de pogingen de huidige Libanese regering van Fouad Siniora te destabiliseren. In 2004 stelden zij sancties in.

Maar tegelijk probeert Washington achter de schermen openingen te maken en Damascus te betrekken bij een oplossing voor de crisis in Irak. Dat stelde ook de Studiegroep Irak van James Baker voor. Bush verwierp dat maar een Amerikaanse gezant sprak vorige maand met Syriërs en Iraniërs op een internationale conferentie over Irak in Bagdad.

Er is de VS en Israël veel aan gelegen Syrië los te weken uit zijn alliantie met Iran. Wat er in de boodschap staat die Olmert heeft meegegeven met Pelosi is niet bekend, maar volgens geruchten zou hij Assad een deal aanbieden: Syrië zou de al sinds 1967 door Israël bezette Golan-hoogvlakte terugkrijgen in ruil voor erkenning van Israël en het uitwijzen van de radicale vleugel van Hamas. Opvallend is dat Olmert zondag met klem zei dat Israël niet van plan is Syrië aan te vallen.

De kloof blijft wel diep en Syrië is zich nog altijd volop aan het bewapenen. Eind februari raakte bekend dat het van Rusland nieuwe Scud-raketten en antitankraketten had gekocht. Die kunnen alleen tegen Israël gericht zijn.
Nu in het nieuws