Oude Bareellei lijdt onder succes Bredabaan

Print
Merksem - In een nog niet zo ver verleden was de Oude Barreellei een drukke winkelstraat. Maar de komst van een aantal winkelketens op de Bredabaan en het Wijnegem Shopping Center, betekende voor veel handelaars in Merksem het begin van het einde.
BR>
Vijftien jaar geleden opende André Van Samang een kleine computerwinkel aan de Oude Barreellei. De zaken gingen goed en vijf jaar later kocht hij een groter winkelpand in dezelfde straat. Ondertussen kreunt de ooit zo drukke winkelstraat onder de concurrentie van de megawinkels op de Bredabaan, en wordt ze voornamelijk nog gebruikt als verbindingsweg tussen Merksem en Schoten. André zag het allemaal gebeuren en vraagt zich af waar het zal eindigen.

Is de situatie zo rampzalig?

Laten we niet overdrijven, er zijn hier nog winkels die goede zaken doen. Anderzijds stel ik vast, dat er steeds meer winkeliers hun deuren sluiten. Het pand blijft een tijdje leegstaan en wordt dan vaak omgebouwd tot woonhuis. Dat maakt de straat natuurlijk niet aantrekkelijker om te winkelen.

Ligt de oorzaak bij de bikkelharde concurrentie?

De mensen zijn nu eenmaal sneller geneigd om een grote winkel binnen te stappen, en die vind je in overvloed op de Bredabaan. Specifiek in mijn branche, kan ik niet opboksen tegen de prijzen die daar gehanteerd worden. Massale aankoop leidt nu eenmaal tot lagere prijzen.Spreken we dan van oneerlijke concurrentie, weldra opent ook Media Markt nog een filiaal in de buurt? Oneerlijk is dat niet, er is geen enkele wet die dat verbiedt. Een onaangenaam nevenverschijnsel is wel, dat onze straat nog enkel gebruikt wordt als verbindingsweg tussen Merksem en Schoten. Autoverkeer genoeg, maar de tijd dat de mensen hier langs de winkels kuierden, lijkt definitief voorbij. Waar ligt de oplossing? Moeilijk te zeggen. Zolang er mensen zijn die niet alleen de prijs, maar ook de service en kwaliteit gaan vergelijken, redden we het wel. Als men rekening houdt met al die factoren, is het verschil te verwaarlozen, en komen we er zelfs dikwijls beter uit. Heb je er al aan gedacht om dan ook maar je deuren te sluiten? Nee toch niet, het doet me telkens wel iets, als ik zie dat een collega er mee ophoudt, maar zélf heb ik daar nog niet aan gedacht. Met speciale acties en een correcte en snelle service, redden we het wel. Momenteel verkoop ik al pc’s op krediet. Gratis krediet zelfs, daar zou ik vijftien jaar geleden nog niet aan gedacht hebben! Walter Robaer heeft enkele huizen verder een juwelierszaak en ziet het ook allemaal met lede ogen gebeuren. "Het is niet alleen de Bredabaan die ons de das omdoet. Zelfs daar hoor ik nu al winkeliers klagen. Tegenwoordig moet het allemaal groot en chique zijn. De mensen gaan nu weer liever in Brasschaat winkelen en als het weer dat niet toelaat, trekken ze inderdaad naar het Shopping Center." Marc DE SWERT n www.act-merksem.be André Van Samang voor zijn winkel. Foto Koen FASSEUR
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio