Hoofdinspecteur Wim D'Haese begeleidt collega's interventiedienst

Inspecteurs Steven Aerts (25) en Dirk De Backer (38) opereren normaal binnen het interventieteam van de Dendermondse lokale politie. Door een rotatiesysteem binnen de politie, kunnen ze nu twee maanden meedraaien op de recherche. Dankzij deze kruisbestuiving, hielpen ze onlangs bij het oprollen van een bende inbrekers.

Raf Moortgat

BR>

Het politiekorps van Dendermonde heeft een interventiedienst van zo'n zestig agenten. Zij verzorgen de patrouilles op de baan en rukken uit als er een incident plaatsvindt. "Eigenlijk zijn we zo een beetje brandweerpolitie", zegt inspecteur Dirk De Backer. "We rukken uit, we blussen het brandje en stellen het pv op dat we dan doorgeven aan de bevoegde politiedienst om dan te vertrekken naar de volgende oproep."

Dendermonde is een van de weinige politiezones waar een tiental geïnteresseerde inspecteurs uit de interventie ook regelmatig mag meedraaien op de recherche, die bestaat uit zeven vaste agenten in burger. "Het leuke is dat je hier kan gaan spitten en dat je de kans krijgt om een zaak op te lossen", vult inspecteur Steven Aerts aan. "Het enige nadeel is dat de uitwisseling maar twee maanden duurt. Daarna moet je terug naar de interventie en dan mis je het wel als een onderzoek nog niet afgerond was."

Linken

Ook Dirk De Backer werkt graag als rechercheur, maar toch vindt hij interventie-ervaring heel belangrijk. "Het gerechtelijke aspect interesseert me heel erg. Als rechercheur moet je wel je stad en streek heel goed kennen. Zoiets leer je eigenlijk het beste bij de interventie. Dan ben je constant op de baan en zie je wat er leeft. Zo konden we al eens mensen linken aan bepaalde feiten", aldus De Backer.

Tijdens hun werk bij de recherche worden de twee begeleid door hoofdinspecteur Wim D'Haese. "Het valt op dat de gemiddelde leeftijd bij de interventie heel wat lager is dan bij de recherche. Toch ben ik voorstander van een goeie mix. Eigenlijk hebben deze twee inspecteurs de goeie ingesteldheid als rechercheur. Ze bijten zich als een pitbull vast in hun zaak en laten ze niet meer los. Dat loont."

De twee inspecteurs zien een vaste plaats bij de recherche best zitten, maar ze beseffen dat het aantal plaatsen beperkt is en de liefhebbers talrijk zijn.

Raf MOORTGAT

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio