Pak de katten bij hun staart

Pak de katten bij hun staart

Pak de katten bij hun staart

Print
Wat raadt u ons aan om te gebruiken tegen die hardnekkig terugkerende kattenstaarten in onze tuin? Ze komen zelfs piepen door het asfalt van de oprit ! Vraag van Godelieve van Santvoort.
BR>
Het bestrijden van kattenstaarten is zeer moeilijk, maar grote groepen kunt u zeker doen afnemen door ze uit te putten. Als ze bovengronds komen om nieuwe energie op te doen, moeten deze steeds weer worden doodgespoten of afgehakt. Zo kan de plant geen nieuwe ondergrondse voedselreserves in de wortelstok opslaan. Hierdoor zal de plant na verloop van tijd niet genoeg energie meer over hebben om nog nieuwe takken te kunnen vormen. De bruine, fertiele takken met hun sporenkapsels zeker afhakken en verwijderen zodat de sporen zich zeker niet zouden uitzaaien in uw tuin.

Op plaatsen die nog niet te veel last hebben van kattenstaarten en tussen de sierbeplanting kan men een systemisch bestrijdingsmiddel gebruikten en dit brengt men dan ook nog het beste met een kwastje aan. Een systemisch product zal worden opgenomen in de sapstroom van de plant. Zo'n bestrijdingsmiddel zal de kattenstaarten dus ook ondergronds deels vernietigen, waardoor ze nog sneller uitgeput zullen zijn.

Kattenstaarten groeien graag op kalium- en fosforarme zandgrond. Door het kalium- en fosforgehalte van de bodem voldoende op peil te houden wordt het woekeren tegengegaan. U kunt de heermoes (andere benaming) verstikken door kalium en fosfor te geven en dan af te dekken met een dik zwart plastic.

De biologische tuinier kan de afgehakte kattenstaarten verder nog gebruiken en verwerken tot schimmelbestrijdingsmiddel. Het is namelijk zo dat de plant zeer veel kiezel en pectinezuur bevat. Doordat ze zoveel kiezel bevatten werden de planten al sinds de Romeinen gebruikt op pannen mee uit te schuren. Kiezel zorgt bij planten voor een stevige celwand, waardoor schimmels de planten moeilijk kunnen infecteren. Denk maar aan witziekte bij de bergamotplant (Monarda), longkruid (Pulmonaria),…

100 gram verse of 25 gram gedroogde kattenstaarten op een liter water gedurende 24 uur laten trekken. Het sopje zeven en dan zonder aan te lengen sproeien of nevelen 's morgens bij droog weer.
MEEST RECENT