Wat kunt u doen met uw snoeihout?

Er zijn tal van mogelijkheden om snoeihout een nuttige bestemming te geven in de tuin:

BR>

-

Een wiglo:

Heb je een berg lange soepele wilgentakken en ben je een beetje handig, dan kan je daar een wiglo (een iglo van wilgentenen) van bouwen voor je kinderen. Als je pasgesnoeide takken gebruikt voor het geraamte en die stevig in de grond zet, zullen die gegarandeerd weer schieten en krijgt de speelhut van je kinderen een levend dak.

-

Een knuppelpad:

Wat dikkere takken kan je allemaal op dezelfde lengte afzagen en ze vlak tegen elkaar leggen om er een tuinpad van te maken. Leg de takken voor driekwart van de dikte in de grond, anders blijven ze niet liggen.

-

Een snipperpad of mulch:

Gebruik een hakselaar om het snoeihout te versnipperen. De houtsnippers kan je gebruiken als mulch om onkruidgroei in de borders te beperken, of je kan er de tuinpaden mee bestrooien. De houtsnippers zijn niet alleen decoratieve onkruidonderdrukkers, ze trekken ook bodemleven aan.

-

Een groenafvalwand:

Zet twee gevlochten afscheidingen van wilgentakken of andere soepele takken op zo’n vijftien centimeter van elkaar. De ruimte tussen de twee afscheidingen kan je opvullen met al het kleinere groenafval uit de tuin. Gooi er geen onkruid in dat al zaad heeft gevormd. -

Een stammetjesafscheiding:

Heb je vrij dikke takken van bijvoorbeeld wilgen afgezaagd, maak er dan een alternatieve haag mee. Zaag de stammetjes op gelijke hoogte en zet ze verticaal naast elkaar in de grond. Ze zullen wellicht opnieuw schieten, maar zo’n lage wilgenhaag is makkelijk kort te snoeien.

-

Een takkenwal:

Vlecht twee takkenafscheidingen, zet ze op zo’n veertig centimeter van elkaar en vul de ruimte ertussen op met takken. Zo’n takkenwal trekt bijvoorbeeld egels aan, en vogels nestelen er graag in.

-

Een snipperwand:

Zet twee stukken betonijzer op vijftien à twintig centimeter evenwijdig van elkaar en vul de ruimte ertussen op met grove houtsnippers en klein snoeihout. Heel mooi in een strakke tuin.

Nu in het nieuws