Koppel riskeert straf voor witwaspraktijken

Print
Turnhout - Johannes V.W. (54) en zijn vrouw Nicoline A. (53) uit Turnhout riskeren een veroordeling voor witwaspraktijken, valsheid in geschrifte, fiscale fraude en inbreuken op de faillissementswetgeving. Het koppel zou zichzelf onder meer hebben verrijkt via een illegale autohandel in Baarle-Hertog.
BR>
De speurders startten in 2002 een onderzoek naar de praktijken van de vennootschap van de beklaagden. Dat gebeurde nadat ze een groot aantal verrichtingen hadden uitgevoerd bij een bank.

Volgens het parket hebben ze honderdduizenden euro's witgewassen. "Ze beschikten over omvangrijke sommen geld waarvan de herkomst onduidelijk was", zei openbare aanklager Ariane Braccio op de rechtbank in Turnhout. "De beklaagden baatten in Baarle-Hertog een illegale autohandel uit. De inkomsten uit die handel zijn niet aangegeven bij de fiscus."

De vennootschap waarmee de handel plaatsvond, ging in december 2002 failliet. "Die vennootschap was met niets in orde. Er was geen boekhouding en de maatschappelijke zetel was fictief", meende de aanklager.

Johannes V.W. en Nicoline A. zouden voor een miljoen euro geld hebben onttrokken uit de vennootschap om zichzelf te verrijken. Het Openbaar Ministerie vroeg de rechtbank om de bedragen die zouden zijn witgewassen verbeurd te verklaren, samen met de woning van het koppel in Turnhout en het vermogensvoordeel uit hun transacties. De curator van de failliete vennootschap vroeg een provisionele schadevergoeding van 57.628 euro.

Johannes V.W. en Nicoline A. riskeren elk een gevangenisstraf van één jaar, waarvan de helft met uitstel. De verdediging beweert echter met alles in orde te zijn en helemaal geen verdachte zaken te hebben uitgevoerd. De zaak krijgt een vervolg op 3 oktober. Nadien volgt een vonnis.

BVDL
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio