Vrienden wuiven pelgrim uit

Print
Kasterlee - Antoon van Tuijl (67) uit Baarle vertrok woensdag voor een zes maanden lange wandeltocht van Baarle naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela, en terug. De moedige pelgrim heeft een tocht van 5.600 kilometer voor de boeg.
BR>
Het vertrek van Antoon van Tuijl ging woensdag niet onopgemerkt voorbij. Tijdens zijn eerste wandeldag kreeg hij het gezelschap van tachtig sympathisanten van de heemkring Amalia van Solms uit Baarle, waarvan Antoon bestuurslid is. De tocht liep via Turnhout over Vosselaar, Gierle, Tielen en Lichtaart naar Kasterlee, meteen goed voor 34 kilometer.

De heemkundige kring van Kasterlee bood het gezelschap een koffietafel aan in het heemerf De Waaiberg. De pelgrim overnachtte nadien in Kasterlee. "De afgelopen dagen heb ik van heel veel mensen hulp, telefoontjes en e-mails gehad. Als het nu niet goed met me gaat, ligt het alvast niet aan die mensen", lachte Antoon van Tuijl.

In 2001 trok de gepensioneerde leraar al eens te voet van het enclavedorp naar Compostela. Dit jaar doet hij er een serieuze schep bovenop. "Ik moet 3.000 kilometer afleggen om in Santiago de Compostela te geraken. Ik maak een oostelijke toer door Frankrijk. De terugweg is goed voor 2.600 kilometer. Over drie maanden moet ik normaal gezien mijn bestemming bereiken", vertelt de man. "Het onderweg zijn is veel belangrijker dan de aankomst zelf. Ik heb ook een microbe in me die goed werk levert. Voor de rest heb ik een goede gezondheid en uithoudingsvermogen."

Slaapplaats

Antoon van Tuijl hoopt elke dag gemiddeld dertig kilometer te kunnen wandelen. Onderweg moet hij telkens een slaapplaats zoeken. "Ik heb de meeste schrik voor de beklimmingen van de bergen onderweg. Maar je moet ze niet allemaal tegelijk willen beklimmen."

De wandelaar draagt een rugzak van zeventien kilo mee. Zijn schoenen moeten tweeduizend kilometer meegaan. Onderweg krijgt hij nieuwe exemplaren van een vriend.

Antoon van Tuijl lanceerde eind vorig jaar een boek over zijn eerste wandeltocht naar Compostela. Deze keer houdt hij onderweg een dagboek bij.

Bart VAN DEN LANGENBERGH
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio