Nieuwe belasting viseert nachtwinkels

Print
Kontich - Wie zich in Kontich wil vestigen met een nachtwinkel, moet flink in de buidel tasten. Na een eenmalige vestigingstaks van 6.000 euro komt er nu ook een jaarlijkse belasting van 1.500 euro.
BR>
Dat bleek bij de bespreking van de diverse gemeentelijke heffingen op de jongste gemeenteraad. Goed nieuws voor alle Kontichnaren is allereerst dat de 995 opcentiemen op de onroerende voorheffing en de vijf procent aanvullende belasting op de personenbelasting voor het derde jaar op rij niet omhoog gaan. De heffingen op benzinepompen (40 euro) en animeermeisjes (700 euro) deden evenmin stof opwaaien.

Maar bij de nieuwe belasting op de nachtwinkel protesteerde sp.a-Spirit-Groen! tegen de motivatie van de meerderheid dat de twee nachtwinkels van Kontich, in de Molenstraat en op de Mechelsesteenweg, overlast veroorzaken, zoals nachtlawaai en sluikstorten. Volgens oppositiekartel sp.a-spirit-Groen! is er nauwelijks hinder, kunnen de uitbaters daar zelf weinig of niets tegen doen, en kan dan ook elke frituur of café extra belast worden.

Schepen Plasmans repliceerde dat Kontich exact dezelfde tarieven hanteert als de buurgemeenten, dat er wel degelijk ernsige klachten zijn, en dat de vestigingstaks niet geldt voor wie er nu al is. Bij de stemming schoot Vlaams Belang te hulp aan de meerderheid, die immers haar krappe 14/13 zag verloren gaan door de afwezigheid van de ernstig zieke schepen Jacobs.

Die hulp leidde tot ergernis bij sp.a-spirit-Groen!, dat sprak van "een beslissing met een racistische bijklank", omdat de uitbaters van nachtwinkels dikwijls van uitheemse origine zijn. Rood-groen kon ook niet verkroppen dat de fors verlieslatende begroting voor 2007 werd goedgekeurd dankzij onthouding van Vlaams Belang. Wel spraken meerderheid en oppositie eensgezind af om de vele heffingen te moderniseren en te stroomlijnen, zodat elk bedrijf in de toekomst slechts één aanslagbrief zal krijgen.

BR
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio