Bos van Borsbeek komt er in het najaar

Print
borsbeek - Najaar 2007, dan zullen de hoogstammige bomen worden geplant in het nieuwe bos van Borsbeek. De aanhoudende regen zorgt ervoor dat de aanplanting van het 3,37ha groot bos wordt uitgesteld. Voordeel is wel dat de regen de erbarmelijke waterhuishouding van het gebied heeft blootgelegd, zodat daar structureel kan worden ingegrepen.
BR>
Om er zeker van te zijn dat de nieuwe bomen de eerste jaren een mogelijke droogteperiode ongeschonden zouden doorkomen, was een ondergrondse bevloeiing gepland. Maar door de aanhoudende regen zakte de bulldozer gewoon weg in de bodem. Daarom werden de plannen even uitgesteld. Zo komt er in het voorjaar nog een structurele oplossing voor de waterhuishouding van het gebied. Niet alleen met een ondergrondse bevloeiing, maar ook door het graven van extra grachten en een poel die overtollig regenwater moet opvangen.

In het najaar volgen de bevloeiing en de aanplanting van hoogstammige bomen. "Vandaag toch aanplanten en kiezen voor een laagstammige zwarte els of wilg zou een foute optie zijn", klinkt het bij het Agentschap Natuur en Bos. Dat was trouwens evenmin de optie die minister Kris Peeters naar voor had geschoven toen hij Borsbeek de aanleg van een compensatiebos voorstelde na het kappen van de bomen in de aanvliegzone van de start- en landingsbaan van de luchthaven van Deurne.

Niettemin, het uitstel blijkt naast de verbeterde waterhuishouding nog andere voordelen te hebben. Zo werd beslist het terrein in te zaaien met een mengsel van granen en wilde kruiden. Dat is een extra voedselbron voor insecten, vogels en zelfs vleermuizen. Voor het toekomstig bos is dit bovendien een bijkomende bron van humus en een goede bodemverbeteraar.

JVB
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio