Rechters trekken zich terug

Print
Turnhout - Een rechtszaak met vijf Oost-Europeanen die worden verdacht van een honderdtal inbraken en twee Brusselse juweliers die als helers terechtstaan, is woensdag in de grootste verwarring aangevat. Na een urenlange discussie trokken de rechters zich terug uit de zaak. Een van de advocaten had de voorzitter gewraakt.
BR>
Het debat in de rechtszaak liep al snel uit de hand. De verdediging had opmerkingen over de gevoerde procedure. Meester Johan Platteau wierp op dat de beklaagden niet over alle ten laste gelegde feiten waren ondervraagd. Toen voorzitter François Caers de verdediging verweet niet loyaal te zijn, zat het spel op de wagen.

De andere advocaten mengden zich in de discussie. Ze stelden dat er onvoldoende waarborgen waren voor een objectieve behandeling van de zaak. "Uw komst naar Turnhout gaat nooit onopgemerkt voorbij, meester Damen", bleef het Openbaar Ministerie vriendelijk. Van die galanterie was geen sprake meer in de discussie met de voorzitter: "Wat u in uw besluiten schrijft, zijn leugens", beet de rechter meester Platteau toe. "Dat is zelfs valsheid in geschrifte."

Ook voorzitter Caers voelde aan dat van een serene behandeling van de zaak geen sprake meer kon zijn. Hij liet zijn bijzitters oordelen of ze hem moesten wraken. Deze bijzitters waren solidair en trokken zich samen met de voorzitter terug uit de zaak. "Dit heb ik in mijn 32 jaar op de rechtbank in Turnhout nooit meegemaakt", zei voorzitter Nico Biesmans, die de meubelen moest komen redden. "Het is de eerste keer dat een volledige zetel zich terugtrekt".

Drie nieuwe rechters moeten nu het dossier doornemen en de zaak hernemen op 4 april. De anderstalige beklaagden, van wie er vier al geruime tijd in voorarrest zitten, begrepen niets van de vaudeville die zich rond hen had afgespeeld.

GVN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio