Schaliken vindt geen waard

Print
Herentals - Er zijn voorlopig geen kandidaten voor de horeca-uitbating van het toekomstig cultuurcentrum 't Schaliken in Herentals. Een eerste biedingsronde leverde slechts één kandidaat op. Maar die kreeg van het schepencollege een onvoldoende. De stad heropende de vacature via een onderhandelingsronde, maar kreeg tot gisteren, woensdag niet één kandidatuur binnen.
BR>
De vertragingen door bouwperikelen rond cultuurcentrum 't Schaliken zorgden al voor heel wat kopzorgen. Maar nu dreigt ook een kater voor de eerste pint in het cultuurcentrum is getapt. Het is op dit moment namelijk hoogst onduidelijk wie voor het eerst in decennia weer bier zal laten vloeien in de voormalige stadsbrouwerij.

Bij een eerste offerteaanvraag zette één kandidaat-concessionaris in. Flor Baum, die ook de horeca in het Netepark verzorgt, deed een voorstel. Volgens het roddelcircuit een bod van één symbolische euro. "Het was wel iets meer dan dat", lacht hij. "Maar ik verklap ook niet hoeveel wel. Mijn bod is onontvankelijk verklaard. Ik heb daar nog tegen geprotesteerd, maar zonder resultaat. Nu is mijn interesse bekoeld."

Heel aantrekkelijk is de concessie blijkbaar niet. Het 'Grand Café' op de Markt is op dit moment niets meer dan een winddicht gebouw. Er is geen vloer of plafond. Geen elektriciteit of waterleiding. Geen koeling. Geen sanitair. Een brouwerij die al eens kwam kijken, becijferde dat de inrichting al snel 200.000 euro kan kosten. Op te hoesten door de concessionaris. Een zware dobber als de concessie maar negen jaar zou duren.

Wachten

In de onderhandelingsprocedure, waar kandidaten zich nog tot 1 april voor mogen melden, is een en ander blijkbaar wel bespreekbaar. Maar zonder kandidaten, is onderhandelen moeilijk. "We wachten af tot 1 april", zegt schepen van Cultuur Ingrid Ryken (CD&V). "Als er dan nog geen kandidaten zijn, moeten we alles opnieuw evalueren. Tot zolang kunnen we alleen maar afwachten."

In de horeca is alvast iedereen het over één ding eens. Tussen de onderhandelingen in april en de vermoedelijke opening in november, lukt het niet om het interieur van de gelagzaal af te werken. Volgens de cultuurschepen is dat geen hinderpaal om het cultuurcentrum te openen. "Het één staat los van het ander", zegt ze stellig. "We kunnen perfect beginnen met onze programmatie als het horecadeel nog niet af is."

Bart TIMPERMAN
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio