"Zwakke weggebruiker is geen verkeersremmer"

Print
Kruibeke - De Kruibeekse senioren pleiten in een adviesplan voor de aanleg van trottoirs en fietspaden. "Zwakke weggebruikers zijn geen levende verkeersremmers", zegt voorzitter Levien Foubert van de seniorenraad.
BR>
De verkeers- en mobiliteitsproblematiek vormt een belangrijk onderdeel van het plan, waarin de verzuchtingen van de 55-plussers zijn opgenomen. "Als zwakke weggebruikers vragen we de aanleg van trottoirs en fietspaden in de Rupelmondestraat en de Temsestraat", zegt Foubert. "In de wijk Ter Linden willen we trottoirs in de Oud Hoflaan, die de hoofdas van de wijk vormt, en de Reigerslaan, waar veel verkeer naar de sporthal passeert. We willen onder meer ook verlichte oversteekplaatsen voor voetgangers op de N419 aan de klok, het gemeentehuis, het kerkhof en de uitgang van het Sint-Jorisinstituut."

Aanpassen

Met hun vraag naar bijkomende trottoirs, fietspaden en oversteekplaatsen staat de seniorenraad haaks op de visie van burgemeester Antoine Denert (DENERT). "In het centrum van de gemeente telt vooral de woonfunctie", stelt Denert. "Daar moeten auto's zich aanpassen aan zwakke weggebruikers. De wijk Ter Linden in Bazel is zo'n plaats waar de woonfunctie primeert op het autoverkeer."

Oversteekplaatsen voor voetgangers aan het Onze-Lieve-Vrouwplein vindt Denert ook niet nodig. "Door de werking van de verkeerssluizen in de Bazelstraat en de Langestraat is daar een zee van tijd voor de voetgangers om de straat veilig over te steken. Stellen dat Kruibeke verkeersonveilig is, is fout. De ongevalsstatistieken van de laatste jaren bewijzen dat. Ik zou wel graag eens naar een bijeenkomst van de seniorenraad gaan, want ik heb nog nooit de kans gehad om daar het standpunt van de gemeente uit te leggen."

De nieuwe schepen van Mobiliteit Dirk De Ketelaere (CD&V) ziet het toch enigszins anders. "CD&V is voor de aanleg van oversteekplaatsen voor voetgangers", zegt De Ketelaere. "Nu worden vooral nog beslissingen van voor januari uitgevoerd. Nieuwe projecten zullen we eerst bespreken in het schepencollege en met de technische dienst."

Gert NOBELS
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio